Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 17. 14:17, szombat | Életmód
Forrás: STOP

Ízt adnak és egészséget

Ízt adnak és egészséget

Sűrűn hallani, hogy az erősen fűszerezett ételek károsak az egészségre, megterhelik szervezetünket. Ez tény, de az is, hogy kis mennyiségben nem csupán az ízük, hanem áldásos hatásaik miatt is ajánlottak egyes fűszerek.

- Az ánizsnak étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító és köhögéscsillapító hatása van. A konyhában mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, valamint főzelékek ízesítéséhez használhatjuk.

- A babérlevél csersavat és illóolajt tartalmaz, így e fűszer hatóanyagi segítenek a stressz elleni küzdelemben. Levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek készítésénél elengedhetetlen kesernyés íze.

- A fahéj finom illatú, kissé fanyar ízű fűszer, melyet sütemények, gyümölcslevesek, valamint rizs- és tojásételek készítésekor érdemes használni. Fájdalomcsillapító és fogszuvasodást gátló hatása miatt őrölt formájából készült teát is érdemes fogyasztani.

- A gyömbér kitűnő gyomorerősítő és étvágyjavító, fogyasztása segít a hányinger leküzdésében. Mártások, sütemények, vagdaltak és gyümölcslevesek ízesítésére használható.

- A kapor, azaz az uborkafű aromás íze rántásban érvényesül a legjobban, de a nagy népszerűségnek örvendő kovászos uborka sem lenne az igazi nélküle. A belőle készült tea képes enyhíteni a nők alhasi fájdalmait, szülés után pedig elősegíteni a tejtermelést. Gyomorrontás ellen és a hasmenés megállítása érdekében magját érdemes elrágni, amelynek további előnye, hogy leheletfrissítő hatása is van.

- Köményt levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek elkészítéséhez egyaránt használhatunk. Fogyasztása menstruációs görcsök enyhítésére kifejezetten ajánlott.

- A paprika bizonyos levesek, párolt és hideg ételek elengedhetetlen alkotórésze. Fogyasztása serkenti az emésztést, ezáltal gyorsítja az anyagcserét. Emellett baktériumölő hatása is ismert, így segítséget nyújt a fertőző hasmenés kezelésében is.

- Amellett, hogy a fokhagyma íze nélkülözhetetlen a főzelékekből, vadasokból, kolbászokból, salátaöntetekből, kocsonyákból és nem utolsósorban a lángosról, vegyületei számos egészségügyi panaszt képesek enyhíteni. Csökkentik a vérnyomást, megakadályozzák a vérrögök kialakulását, valamint enyhítik a bél- és gyomorbántalmakat.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.