Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Február 14. 11:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Visszahelyeztek állásába hat Veszprém megyei bírót

Visszahelyeztek állásába hat Veszprém megyei bírót

Jogerősen visszahelyezett állásába hat, korábban nyugdíjazott Veszprém megyei bírót a Győri Törvényszék – erősítette meg az MTI értesülését csütörtökön Máté Kinga szóvivő bíró.

Tájékoztatása szerint a hétfőn és szerdán meghozott döntésekkel a Veszprémi Törvényszék és a Pápai Járásbíróság korábbi elnöke, valamint négy volt törvényszéki bíró ügye zárult le. A törvényszék annyiban változtatta meg a két bírósági vezető esetében az első fokon meghozott ítéleteket, hogy arra is kötelezte munkáltatójukat, eredeti beosztásukban foglalkoztassa tovább őket.
Megjegyezte: egy szombathelyi cégbíró ügyében hatályon kívül helyezte a törvényszék az első fokon meghozott döntést, és ügyében új eljárást rendelt el.
Az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly júliusban semmisítette meg azt a szabályozást, amely a bírák nyugdíjkorhatárát a korábbi 70 évről az általános öregségi nyugdíjhoz igazítva 62 évre szállította le, és ehhez kötelező felmentést kapcsolt. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke január elején az MTI-nek azt mondta, a leszállított korhatár miatt 230 bíró vonult nyugdíjba, az Ab döntése után 163-an munkaügyi pert indítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).