Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vinnai Győző: „ha munka van, akkor minden van”

Vinnai Győző: „ha munka van, akkor minden van”

A járási struktúrában időt, pénzt és energiát takarít meg az állampolgár. Az átalakítás célja egy emberközeli, udvarias, segítőkész és szakmailag kifogástalan ügyintézés kialakítása volt. A Rádió Orient műsorában Vinnai Győző elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leszakadása a foglalkoztatottság bővítésével állítható meg. A régió foglalkoztatási mutatói a szakképzés, valamint a feldolgozó- és az élelmiszeripar fejlesztésével javíthatóak. A kormánymegbízott emellett a közmunkaprogram fontosságáról és a megye fókuszba hozásáról is szót ejtett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2013. január 2-án 13 járási hivatal alakult. A Rádió Orient műsorában Vinnai Győző elmondta, a térség jól küzdött az államigazgatás emberközeliségéért. „Minden járásközpont 25-30 kilométeren belül elérhető, a járási rendszer megfelelően alkalmazkodott a megye eltérő településszerkezetéhez” – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Vinnai kiemelte, a hivatalok indulásakor mind a 13 helyszínre személyesen ellátogatott. A körút tapasztalata az önkormányzatok és a járási hivatalok között partneri viszony létrejöttét igazolta. „A járási struktúrában időt, pénzt és energiát takarít meg az állampolgár” – értékelte az átalakítást az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

A zökkenőmentes átállás során 577 embert vettek át az önkormányzatoktól. Vinnai Győző elmondta, a járási hivatalok munkatársai többnyire az okmányirodák dolgozóiból, a szociális munkatársakból, hivatásos gondnokokból és általános igazgatási ügyintézőkből kerültek ki. Ez a közel 600 fő egészül ki a szakigazgatási szervektől átvett 450-460 emberrel. „Az átalakítás célja egy emberközeli, udvarias, segítőkész és szakmailag kifogástalan ügyintézés kialakítása volt. Így az adófizetők pénzéből az állam szolgálja a polgárokat és nem fordítva” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A szakértelem az ügyintézők esetéhez hasonlóan a járási hivatalvezetők kiválasztásakor is kulcselem volt. Vinnai kijelentette, a vezető pozíciókba szakmailag kifogástalan és emberileg alkalmas személyek kerültek. „Olyan felkészült és tapasztalt szakemberek kerültek a járások élére, akiknek a társadalmi problémák iránt is van érzékük” – tette hozzá.

A járási szint kialakulásával jobban láthatóak a kistérségek és a települések problémái. A megye gazdasági mutatói jócskán elmaradnak az országos átlagtól, így a régiónak komolyan kell teljesítenie, hogy ledolgozza hátrányát. Vinnai elmondta, a munkanélküliség közel a duplája az országos szintnek, az arány 22-23 százalék körül mozog. Emellett sok a hátrányos helyzetű kistérség a megyében. „A gazdasági lemaradás miatt nagyon jól kell működnie a munkaügyi kirendeltségeknek, emellett a határ ellenőrzése miatt is sok munkája van a szakigazgatási szerveknek” – magyarázta a feladatokat a vendég.

„Ha munka van, akkor minden van. El kell jutnunk odáig, hogyha valaki képes a munkára, akkor dolgozhasson, tisztességes bért kaphasson és megélhessen” – emelte ki Vinnai a munkalehetőségek növelésének fontosságát. A kormánymegbízott elmondta, a leszakadó térség további lemaradása a foglalkoztatottság bővítésével állítható meg. Ez a munkahelyteremtő beruházásoknak teret adó pályázatok támogatásával, illetve a szakképzés és a feldolgozó-, élelmiszeripar fejlesztésével érhető el. „A vállalkozások csak fejlesztéssel menekülhetnek előre” – emelte ki a közigazgatási rádió vendége.

A foglalkoztatás bővítés további lehetősége a közfoglalkoztatás. Országosan 300 ezer ember vesz részt a közmunkaprogramokban, ebből 10-12 százalék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerül ki. Vinnai elmondta, a 2012-es évben 34 ezer közfoglalkoztatásban dolgozó ember volt a megyében. „A kormányzati szándéknak megfelelően 2013-ban tovább kívánjuk emelni ezt a létszámot” – hangsúlyozta.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza és a 49-es számú főút közötti szakaszának átadása tovább növelheti a megye foglalkoztatási mutatóit. A régió gazdaságára gyakorolt pozitív hatás mellett a beruházás a jelentős kishatárforgalomra is hatással van. „Az autópálya közelében vonzóbb a logisztikai telepek, valamint az ipari és a mezőgazdasági vállalkozások kialakítása. Sokat várunk ettől a beruházástól. Lehet, hogy kis lépés a világnak, de nagy lépés a megyének” – emelte ki Vinnai Győző.

A megye felzárkóztatásának pozitív példája a december 20-án átadott nyírlugasi műfüves labdarúgópálya. Vinnai a település híres szülöttjét, Dzsudzsák Balázst a fiatalok példaképeként írta le. „Dzsudzsák példája igazolja, hogy tehetséggel és szorgalommal egy kis határ menti településből is el lehet jutni a világhírig” –emelte ki, majd a londoni olimpiára utalva hozzátette, az egyéni sportsikerek a magyar nemzet eredményeiként, közös sikerként jelennek meg.

A január 23-ai vásárosnamélyi kihelyezett kormányülés témája is a megye felzárkóztatási lehetőségeinek megvitatása lesz. „Munkahelyek teremtése, és az infrastrukturális fejlesztések kérdésében fontos, hogy fókuszba kerüljön a megye. A találkozó nagy pozitívuma, hogy az országgyűlési képviselők és a nagyobb helyi vállalkozók mellett a járási hivatalvezetőket is meghívták” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Címkék: Kormány-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során