Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 13. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: orientpress

Verespatak kész aranybánya lenne a románoknak

Verespatak kész aranybánya lenne a románoknak

Európa legnagyobb külszíni ezüst-, illetve aranybányájává válhatna az erdélyi Verespatak, ha sikerülne a román kormánynak engedélyeztetni a működtetést. Románia törekvése érthető, hiszen a bánya üzemeltetésétől 4 milliárd dollár nyereséget várhat. A cianidos technológiával üzemeltetendő verespataki projekt azonban Magyarország számára rossz emlékeket idéz: 2000-ben 100 ezer köbméter cianid és nehézfémtartalmú szennyvízzel mérgezte a Tiszát a szintén erdélyi, nagybányai Aurul bányavállalat.

A román kormány egyre elszántabb annak érdekében, hogy engedélyezze azt, hogy az erdélyi Verespatakon (Rosia Montana) Európa legnagyobb külszíni ezüst-, illetve aranybányája nyílhasson - írja a Business Review. A projekttel Románia 4 milliárd dollár nyereségre tehet szert.

A kormány szerint a Rosia Montana-projektnek új környezetvédelmi sztenderdeknek kell megfelelnie. Victor Ponta kabinetje azzal számol, hogy a felfutó energiaprojektek - a Chevron palagázt, az OMV, Romgaz és ExxonMobile offshore szénhidrogént szeretne kitermelni - 10 milliárd eurónyi értékű fejlesztést valósíthatnak meg az országban, emellett 50 ezer munkahelyet is teremthetnek.

Verespatak, és az ezzel összefüggő cianidos technológia Magyarország számára azonban egyáltalán nem cseng túl jól: a cianidos technológiával üzemelő nagybányai Aurul bányavállalat egyik létesítményéből 2000-ben 100 ezer köbméter cianid és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult több folyón keresztül a Tiszába, mely évekre 'leradírozta' az ottani élővilágot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése