Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. November 25. 05:27, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Velencei Biennále - Rendkívüli, közel félmilliós látogatószámmal zárult a kiállítás

Velencei Biennále - Rendkívüli, közel félmilliós látogatószámmal zárult a kiállítás

Rendkívüli, közel félmilliós látogatószámmal zárult az Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás (Biennále) Velencében.

A zárónapon különleges eseményekkel és találkozókkal várták a június 1-jén megnyílt kiállítás utolsó vendégeit. Az előzetes becslések alapján a befejező nap látogatóival együtt összesen 475 ezren fordultak meg a nagy presztízsű nemzetközi mustrán, ami a 2011-es látogatószámhoz képest 8 százalékos emelkedést mutat. A fiatalok és diákok a látogatók 31,75 százalékát tették ki.

A kiállítás minőségileg és mennyiségileg is nagyon pozitív eredménnyel zárult - szögezte le Paolo Baratta, a rendezvényt szervező Velencei Biennále (La Biennale di Venezia) elnöke.

A világ talán legjelentősebb képzőművészeti kiállítása két nagyobb egységben vonultatta fel az alkotók munkáit: a Giardini parkban, az Arsenale egykori hajóépítő műhelyeiben és a város különböző pontjain idén minden eddiginél több, összesen 88 ország mutatkozott be nemzeti kiállítással, ebből tíz, köztük Angola, Koszovó, Kuvait, Paraguay és a Vatikán első ízben. A központi tárlat nemzetközi anyaga 38 ország 161 művész alkotását mutatta be. A mustra programját 47 kísérőrendezvény egészítette ki.


Magyarországot Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című projektje képviselte a Velencei Biennálén; a kiállítás háborúkból visszamaradt bombák történetét dolgozta fel, Uhl Gabriella kurátori munkájával. A mustra alatt Mátrai Erik Gömb című kiállítását is láthatta a közönség.

Massimiliano Gioni főkurátor az idei Biennálénak egy öt évtizeddel ezelőtti gondolatkísérletre utalva a Palazzo Enciclopedico címet adta. Marino Auriti 1955-ben tette közzé egy gigászi épületkomplexum, az Enciklopédikus palota terveit, amely az emberiség tudását összegezve minden jelentős találmányt bemutatott volna a keréktől a műholdig. Gioni a központi tárlaton Auriti elképzelt múzeumának szellemiségét idézte meg.

A főkurátor szerint a kiállítás azt a megfoghatatlan vágyat fogalmazta meg, amellyel szeretnénk mindent megismerni és meglátni, az Enciklopédikus Palota olyanok kalandjait, meséit és történetét gyűjtötte össze, akik egy kódot, egy képet alkotva meg próbálják bemutatni a világ gazdagságát."Az idei látogatószám azt mutatja, hogy a művészet közös ügyünk és sok ember életének része" - fogalmazott Gioni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával