Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Március 29. 14:07, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az április 3-ai országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén.

A megfigyelők bejelentésére csütörtökön 16 óráig volt lehetőség, az NVB most döntött a bejelentett megfigyelők nyilvántartásba vételéről.

A pártlistát és nemzetiségi listát állító szervezetek két-két megfigyelőt bízhatnak meg az országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) székhely településekre, a megfigyelők jelen lehetnek a szavazási irat leadására szolgáló urna felügyeleténél. Az NVB most nyilvántartásba vette a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 102 megfigyelőjét 95 oevk-székhelyre. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP 97 oevk-székhelyre bejelentett 104 megfigyelőjét.

A külképviseletekre az országgyűlési választáson jelöltet állító jelölőszervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhattak meg a külképviseleti választási iroda munkájának és a külképviseleti szavazás menetének figyelemmel kísérésére. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására.

Az NVB hétfőn nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP 33 megfigyelőjét, 29 külképviseletre. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom Magyarország megfigyelőjét a szófiai külképviseletre, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 31 külképviseletre bejelentett 43 megfigyelőjét, valamint a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 49 külképviseletre bejelentett 80 megfigyelőjét.

A választási eljárási törvény szerint az országgyűlési választáson pártlistát állító jelölőszervezetek a Nemzeti Választási Iroda (NVI) mellé legfeljebb öt-öt megfigyelőt bízhattak meg a szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP öt, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd három megfigyelőjét az NVI mellé.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során