Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Július 08. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Újabb volt miniszter került előzetes letartóztatásba Horvátországban

Újabb volt miniszter került előzetes letartóztatásba Horvátországban

Az Európai Ügyészség által vezetett nyomozás keretében, hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön Horvátországban Tomislav Tolusic volt mezőgazdasági minisztert

- közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT). Az Európai Ügyészség közleménye szerint jelenleg a "bizonyítékok sürgős begyűjtése folyik" a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozóirodával (PNUSKOK) együttműködésben.

A vizsgálat két személy ellen folyik, akit az agrártámogatásokat kifizető horvát ügynökség által kiírt két borászati pályázat kapcsán csalással és hatáskörrel való visszaéléssel vádolnak. Mindkét pályázat az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg - olvasható a közleményben.

A horvát sajtó kiderítette, hogy a másik gyanúsított a mezőgazdasági minisztérium jelenlegi tisztségviselője.

Az Index.hr portál beszámolója szerint mindkét csalást 2020-2022 között követték el. Az első pályázaton 2,5 millió kunát (137 millió forintot) nyert el a volt miniszter úgy, hogy egy másik személy által használt szőlőföldet saját parcellaként, szántóföldként mutatott be. A másik pályázat értéke 4,5 millió kuna (247,3 millió forint) volt. A kiírás szerint ennél a pályázatnál ötvenszázalékos önrésszel kellett rendelkezni. A vádak szerint Tolusic hamis dokumentumokkal igazolta, hogy rendelkezik az önrésszel, hogy megkaphassa a vissza nem térítendő támogatás másik felét.

Tolusic 2016-2019 között állt a regionális fejlesztési és mezőgazdasági minisztérium élén. Andrej Plenkovic kormányfő 2019-ben átalakította kormányát: három miniszterétől vált meg, többek között Tolusictól és Gabrijela Zalac regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős minisztertől, akit tavaly az Európai Ügyészség vezette nyomozás keretében szintén uniós pénzek hűtlen kezelése miatt vettek őrizetbe. Zalac közel két hónapot töltött vizsgálati fogságban, azóta szabadlábon védekezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.