Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Január 07. 05:51, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Újabb téli esték Brahmsszal és a Nemzeti Filharmonikusokkal

Újabb téli esték Brahmsszal és a Nemzeti Filharmonikusokkal

Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével és Kocsis Zoltán dirigálásával folytatódik pénteken a Nemzeti Filharmonikusok Téli esték Brahmsszal című hangversenysorozata a Művészetek Palotájában.

A koncertsorozat harmadik estjén Brahmsot mint a "variációs formák nagymesterét" ismerheti meg a nagyközönség - olvasható a zenekar hétfői közleményében.

Variációk egy Haydn-témára című művét egy elveszettnek hitt Haydn-kézirat - egy fúvósokra írt divertimento - ihlette, melyet a Bécsi Zenebarátok Egyesületének könyvtárosa mutatott meg a zeneszerzőnek. Brahms lemásolta a Szent Antal korál című tételt, s erre írt nyolc variációt és egy finálét, először két zongorára, majd ezt átültette zenekarra. "Mára egyértelművé vált, a himnusz nem Haydn kezétől származik, de ez nem változtat azon a tényen, hogy Brahms zsenije ezt az alig húszütemes egyszerű kis darabot bámulatosan sok karakterbe öltözteti, olimposzi magaslatokra emelve azt" - fogalmaznak a beharangozóban.

Másodikként Brahms B-dúr zongoraversenye csendül majd fel pénteken, amelynek ősbemutatója 1881-ben éppen Budapesten volt. A szólót akkor maga Brahms játszotta, a zenekart pedig Erkel Sándor vezényelte. A zeneszerző második zongoraversenyét 22 évvel az első után, már érett férfikorban, 48 évesen fejezte be, ezért is fogalmazhatott úgy a komponista barátja, Theodor Billroth híres bécsi sebész és muzsikus, hogy e második zongoraverseny úgy viszonyul az elsőhöz, mint a férfi az ifjúhoz - idézik fel a közleményben.


Brahms 1883-ban bemutatott III. szimfóniája szólal majd meg a hangverseny második részében. E szimfónia különlegessége, hogy a nyitó fanfár háromhangos motívuma, mint afféle wagneri vezérmotívum, átszövi az egész művet. Az F-A-F hangok mögött állítólag egy brahmsi jelige áll: frei aber froh (szabadon, de boldogan).

Az évad Brahms-sorozatának utolsó koncertjét január 14-én, kedden tartják a Művészetek Palotájában, Kovács János vezényletével, valamint Banda Ádám (hegedű) és az Antal Mátyás-vezette Nemzeti Énekkar közreműködésével. Akkor a zeneszerző Párkák éneke című műve, továbbá D-dúr hegedűversenye és IV., e-moll szimfóniája hangzik el.

Címkék: hangverseny, komolyzene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.