Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 27. 18:05, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz - olvasható a FruitVeb honlapján csütörtökön közzétett összefoglalóban.

A fólia alatt termesztett szamócából a tavaszi hideg miatt jóval kevesebb termett, de az összmennyiség nem csappant meg az új termelőknek köszönhetően. A járvány idején ugyanis a szamóca meglepően jól jövedelmezett, ezért sokan kezdtek el foglalkozni vele - emlékeztettek. Termelői szempontból 2022 már nem alakult olyan jól, a termelési költségek ugyanis magasak, a nagybani árak viszont nem nőttek, az értékesítést a külföldi áru szintén nehezíti. A nagykereskedelmi árak minőségtől függően 1000 és 1400 forint között változnak.

A magyar termelők korábban azt remélték, hogy az import szamóca lassan eltűnik a belföldi piacról, mivel Görögországban és Spanyolországban a nyárias idővel rendszerint vége a betakarításnak. Ma már viszont melegtűrő fajtákat is termesztenek, így még mindig akad külföldi szamóca a kínálatban, ráadásul Romániában olyan nagy a túlkínálat, hogy az eladhatatlan áruból Magyarországra is jut. A közlemény szerint a kedvezőtlen tapasztalatok miatt jövőre várhatóan kisebb lesz a belföldi szamócatermés.

A FruitVeb korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a túlkínálat más országokban is gondot okoz a gazdáknak. Lengyelországban azért aggódnak, mert nem gazdaságos a termelés az alacsony, a magyarországihoz hasonló árak miatt. A háború miatt ráadásul a görög szállítmányok is Közép- és Nyugat-Európában keresnek új célpontokat. Németországban, Franciaországban, és a Benelux-államokban a gyenge keresletre panaszkodnak. Az értékesítők tapasztalatai szerint a vásárlóerő az áremelkedések miatt érezhetően csökken, ami elsősorban a nem létfontosságú termékek forgalmát csökkenti, így a szamóca piacát is - írták.

Címkék: eper, szamóca

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.