Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. December 19. 05:55, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Több száz éves ágyút hoztak fel régészek a horvát Dél-Adria mélyéről

Több száz éves ágyút hoztak fel régészek a horvát Dél-Adria mélyéről

Sértetlenül sikerült horvát régészeknek az Adriai-tenger mélyéről felhozni egy 18. századi ágyút, amelyet aztán a dubrovniki múzeum restaurátor műhelyébe szállítottak.

Tengeri régészek és restaurátorok segítségével profi búvárok hozták felszínre a 3,2 méter hosszú, 1,2 méteres átmérőjű középkori bronz ágyút Dubrovniktól délre, Molunatnál, közel a Kotori-öböl bejáratához. Méretei megerősítik, hogy 1758-ban készült Torinóban az ismert ágyúöntő, Giovanni Battista Cebrano II. műhelyében - írta a Dubrovacki vijesti című lap.

A régészek 150 méteres mélységben 22 méterre a parttól találták az ágyút az iszapban, amely megvédte a bronz fegyvert attól, hogy megegye a rozsda. Még a restaurálás előtt az archeológusok megvizsgálták a csövet, amelyen vélhetően egy szárny vagy egy nagy címer látszik.


A régészek előtt nem titok, hogy az ágyú 1806 augusztusában süllyedt el, amikor a napóleoni seregek Marmonta marsall rendeletére elkobozták a Dubrovniki Köztársaság hajóit az Ostro földnyelvnél, az orosz tengerészek, akik Montenegróban, a Kotori-öbölben állomásoztak, azonban megzavarták a franciák akcióját.

Búvárok a következő évben Molunatnál ismét kutatni fognak a tengerfenéken, a történeti források alapján ugyanis újabb ágyúkra bukkanhatnak. Az első ilyen fegyvert 1949-ben találták. Ez az ágyú manapság a Dubrovnikot körülvevő falat díszíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.