Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Október 14. 05:09, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Több mint 270 ezer látogatót vonzott a frankfurti könyvvásár

Több mint 270 ezer látogatót vonzott a frankfurti könyvvásár

A korábbi évekhez képest valamivel kevesebb, összesen 276 ezer látogatót vonzott a vasárnap záruló frankfurti könyvvásár, a világ legnagyobb könyves szemléjén ugyanakkor az eddiginél több külföldi újságíró vett részt.

Katja Böhne, a vásár szóvivője elmondta: a látogatók száma ugyan 2,2 százalékkal elmaradt a tavalyitól, de csaknem 20 százalékkal több külföldi újságírót regisztráltak, mint tavaly, a kiállítók többsége pedig elégedett.

A világ legnagyobb könyvszakmai találkozójának idei díszvendége Brazília volt. A díszvendégi cím révén a szakma nemcsak a vásáron, hanem a felkészülési idővel együtt több évig nagy figyelemmel foglalkozik az adott országgal. A nemzeti stand vezetői szerint jól kihasználták a lehetőséget, Brazília előlépett az "irodalom-exportőr" országok közé, s így a könyvkiadási jogokból külföldről származó bevétel három év alatt 150 százalékkal nőtt.

A könyveladási statisztikák alapján a legsikeresebb brazil író, Paulo Coelho ugyan nem vett részt a vásáron, mert nem értett egyet a nagyjából 7 millió eurós költségvetésű brazil programmal, mindenekelőtt a frankfurti bemutatkozásra lehetőséget kapott szerzők listájával. A vitát időközben sikerült rendezni, így jövőre Coelho is képviseli Brazíliát Frankfurtban - mondta Jürgen Boos, a könyvvásár igazgatója.


A vásáron száz országból 7300 kiállító vett részt, a kiállítók az október 8-án kezdődött esemény keretében összesen csaknem háromezer rendezvényt szerveztek. Ezeken nagyjából 1500 szerző vett részt.

Magyarországot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) képviselte egy standdal, valamint a Balassi Intézet berlini kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) külön standdal és programmal jelentkezett a vásáron. Az MKKE a magyar könyvtermés bemutatásával és szakmai kapcsolatok építésével, tárgyalások szervezésével, lebonyolításával foglalkozott. A CHB irodalmi programokat szervezett, a többi között bemutatta Tóth Krisztina, Darvasi László és Kemény István új német nyelvű kötetét.

A vásár másik magyar vonatkozású eseménye volt, hogy Terézia Mora magyar származású író kapta a Német Könyvdíjat. A Sopronban született, Berlinben élő szerző a Das Ungeheuer (A szörny) című regényével érdemelte ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését. A zsűri indoklása szerint a részben Magyarországon játszódó mű mélyen megrázó és stilisztikailag virtuóz úti regény a jelenkori Kelet-Európáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.