Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 16. 05:14, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Több mint 15 ezren vettek részt a Nagy Diák IQ-teszt első körében

Több mint 15 ezren vettek részt a Nagy Diák IQ-teszt első körében

Több mint 15 ezren vettek részt az ország első, diákoknak szóló intelligencia tesztjének november 10-ig tartó nyitó fordulóján, a jelentkezők közül minden ötödik fiatal ért el átlagon felüli eredményt.

A Diákhitel Központ Nagy Diák IQ-teszt nevű intelligenciafelmérőjét elsősorban 17-24 év közötti diákoknak - középiskolásoknak, főiskolásoknak és egyetemistáknak - hirdették meg. A Mensa HungarIQa és az OTP Fáy András Alapítvány által speciálisan az alkalomra készített, betanulhatatlan tesztet minden ötödik diák teljesítette átlag fölötti - azaz 125 pontnál magasabb - eredménnyel.

Az interneten két hónapig zajló versengés első körében majdnem fele-fele volt a lányok és a fiúk aránya, a továbbjutók között 61 százalékkal azonban már többségben vannak a fiúk.

A verseny második körébe jutóknak a Mensa HungarIQa hivatalos felvételi tesztjét kell majd megírniuk november 16-án és 23-án a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban.

A december 5-i döntőbe már csak a rendkívül magas, teszteredményük alapján a legfelső egy százalékba tartozó, 130-as IQ-szinttel rendelkezők kerülhetnek be. A Mensa nemzetközi egyesületnek több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző, 120-as intelligenciaszint elérése a Mensa hivatalos tesztjeinek valamelyikén.

Címkék: kultúra, oktatás, verseny

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.