Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 11. 13:38, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Titkos adatgyűjtés - Volt brit kémfőnök: "az eddigi legsúlyosabb brit hírszerzési károkozás"

Titkos adatgyűjtés - Volt brit kémfőnök:

Edward Snowden egykori CIA-alkalmazott kiszivárogtatásai okozták a legsúlyosabb kárt a brit hírszerzésnek a szakszolgálatok egész eddigi történetében - mondta pénteken idézett nyilatkozatában a brit kormány elektronikus lehallgató ügynökségének (GCHQ) volt vezetője.

Sir David Omand a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapnak kijelentette: a több tízezer szigorúan bizalmas hírszerzési akta ellopása és kiszivárogtatása nagyobb kárral járt a brit hírszerzés és elhárítás szempontjából, mint a hírhedt cambridge-i ötök tevékenysége.
Sir David a Harold "Kim" Philby, Guy Burgess, Donald Maclean, Anthony Blunt és John Cairncross nevével fémjelzett kémcsoportra utalt, amely évtizedekig dolgozott a szovjet hírszerzésnek az 1930-as évek végétől. Az általánosan elfogadott eddigi történészi értékelések szerint a cambridge-iek okozták a legsúlyosabb károkat a brit és a szélesebb értelemben vett nyugati hírszerzési és elhárítási szolgálatoknak.
A GCHQ volt igazgatója azonban a pénteki The Timesnak azt mondta, hogy Snowden kiszivárogtatásai "sokkal nagyobb kárral jártak", mint az egykori brit kémcsoport tevékenysége.
Sir David Omand hozzátette: a Snowden által eltulajdonított és a sajtónak eljuttatott titkos iratok közül 58 ezer szigorúan bizalmas brit hírszerzési és elhárítási akta is volt. A szakértő - aki jelenleg a tekintélyes King's College London egyetem vendégprofesszora - kijelentette, hogy ez "hatalmas csapás" a brit nemzetbiztonságra.
Hozzátette: az általános nyugati szakértői vélemény az, hogy a Snowden által ellopott amerikai és brit hírszerzési adatok zöme már Moszkva és Peking birtokában van.
A 29 éves Edward Snowden, miután elhagyta az Egyesült Államokat, hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a hasonló profilú, kommunikációs figyelőszolgálatot végző GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt adatgyűjtési programjáról a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak és több más újságnak.
A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselői a minap felszólították Theresa May belügyminisztert annak kivizsgálására, hogy a The Guardian nem járt-e el törvénysértő módon a Snowden által átadott akták publikálásával.
A lap eljárását a héten Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes is elítélte. Clegg, aki a konzervatívok koalíciós partnerét, a Liberális Demokratákat képviseli a kormányban, egy rádióbeszélgetésben kijelentette, hogy a The Guardian által közölt információk egy részét olyanok is "rendkívül érdekesnek találhatják, akik kárt akarnak nekünk okozni".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak