Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Május 11. 21:11, szombat | Életmód
Forrás: infopest

Te egyensúlyban vagy?

Te egyensúlyban vagy?

A hormonegyensúly felborulása számos betegség kialakulásához vezethet. Márkiné Mester Ildikó hormonszakértővel beszélgettünk hormonokról, női problémákról és azok megoldásairól.

- Mit is jelent a hormonegyensúly kifejezés?

- A női testet két fontos nemi hormon szabályozza: az Ösztrogén (a provokáló) és a Progeszteron (a kiegyensúlyozó). E kettőnek a kényes egyensúlya határozza meg nőgyógyászati egészségünket. Ha ez az egyensúly valamilyen oknál fogva felborul (ami igen könnyen be tud következni egy mai civilizált világban), akkor testünk fizikai tünetekkel jelzi, hogy baj van. Ezek azok a súlyos vagy kevésbé súlyos nőgyógyászati betegségek, amelyekkel mi nők megküzdünk napról napra, hónapról hónapra.


- Mitől és miért borulhat fel ez az egyensúly?


- A női szervezet úgy van megalkotva, hogy hónapról hónapra a menstruációs ciklus első felében megtermel bizonyos mennyiségű ösztrogént, majd a ciklus második felében bizonyos mennyiségű progeszteront és így, ideális esetben e kettő tökéletes összhangban és egyensúlyban van. De és itt jön a de, progeszteront a szervezetünk csak abban az esetben állít elő, ha volt az adott hónapban ovulációnk, ösztrogénhez azonban több forrásból is hozzájuthat.


1.) Szintetikus ösztrogén tartalmú, mint pl. fogamzásgátló tablettákból
2.) Fito-és miko-ösztrogénekből (növényi ösztrogének, mint pl. szója)
3.) Xeno-ösztrogénekből, melyek olyan mesterséges vegyszerek, amelyek az emberi szervezetbe jutva képesek az ösztrogént mimikálni
Ilyenkönnyen fel tud borulni az egyensúly.


- Mi nők feszültebbek és érzékenyebbek vagyunk a menstruáció előtt. Miért van ez?


- Ezt úgy nevezzük, hogy PMS azaz PreMenstruális Szindróma. Ennek hátterében a rövidebb lutheális fázis (a ciklus második fele) áll, vagyis a ciklus második felében nem megfelelően és nem megfelelő ideig termelődik a progeszteron. Így már a menstruáció előtt néhány nappal jelentkeznek a tünetek, mint: pecsételés, migrén, hangulatingadozás, sírógörcs, alhasi fájdalom stb.

- Sokszor mondják, hogy a menstruációs ciklus során jelentkező problémák, mint például a ciklus kimaradása és a késése, a hormonzavarok miatt van. Ez valóban így van?


- Igen. Az ösztrogén dominancia okozhat vérzési rendellenességeket, lerövidült, meghosszabbodott ciklusokat, köztes vérzést, elmaradt menstruációt. Ez a kifejezés, ami Dr. Lee nevéhez fűződik, azt jelenti, hogy a szervezetünkben az ösztrogén túlsúlyba került a progeszteron-hoz képest, vagyis felborult az egyensúly.


- Ugorjunk egyet az időben, és beszéljünk a nőknél idősebb korban jelentkező elkerülhetetlen korszakról, a menopauzáról. Ilyenkor milyen hormonális változások mennek végbe a szervezetünkben? Mit tanácsol, mit tegyünk ezeknek a tüneteknek az orvoslására?


- A menopauza vagy más néven klimax az a természetes esemény a nők életében, amely során a petefészek működése fokozatosan leáll, így az ösztrogén és a progeszteron termelése csökken, majd abbamarad. Azonban a zsírsejtjeink termelni fognak továbbra is ösztrogént és a környezeti hatásoknak is ki leszünk téve, amely megint csak ösztrogén dominanciához vezet és sok súlyos vagy kevésbé súlyos tünettel járhat. Ezek enyhítésére a természetes progeszteron pótlását tudom javasolni, hogy az egyensúly helyreállhasson, de mindenképp tanácsadó segítségével.

- Azt szokták mondani, hogy a stressz kihatással van a hormonrendszerünkre is, és súlyosabb problémák is kikerekedhetnek belőle. Tényleg megkavarhatja a szervezetünket a túl sok stressz?


- Ez egy hosszabb lélegzetű választ igényelne, de röviden igaz. A stressz hat többek között a mellékvesénkre, és okozhat mellékvese fáradtságot, mert ha hosszabb ideig fennáll, akkor a mellékvesénk hosszú ideig fokozott működésre lesz kényszerítve, hogy túléljünk. Ez kihathat a pajzsmirigyünk és a petefészkeink működésére is, így gyakorlatilag felboríthatja a hormonális egyensúlyunkat. Tünetei lehetnek: allergiák, szorongás, depresszió, fáradékonyság, időnként ólmos fáradtság, alvászavar, koncentrációs gondok, memória zavar, rossz emésztés, gyenge immunrendszer stb.


- A hírtelen hízás oka is lehet a hormonegyensúly felborulása?


- Igen, bár én kiegészíteném azzal, hogy hirtelen és indokolatlan hízás, vagyis, amikor nem változik az életvitel, nem mozogsz kevesebbet, nem eszel többet, mégis a kilók csak úgy rakódnak rád. Azt tudni kell, hogy az ösztrogén zsírimádó hormon, és mint ilyen előszeretettel raktározza magát a zsírsejtjeinkben, sőt még szaporodik is, és nem szeret kiürülni. Az így kialakult ösztrogén dominancia, azaz a hormonális egyensúly felborulása blokkolja az anyagcserénket, ami azt jelenti, hogy a szervezet a bevitt kalóriát nem tudja energiává alakítani, hanem rakodni fog zsírként, főleg a has köré!

-Férfiaknál milyen tünetei vannak az esetleges hormonzavaroknak? Hogyan vehetjük észre párunkon, ha ilyen jellegű problémája van?


- A kor előre haladtával a férfiaknál is lassan, de folyamatosan emelkedik az ösztrogén szintje, miközben fokozatosan csökken a progeszteron, és a tesztoszteron szintjük is, ami náluk is ösztrogén dominanciához vezethet.

Ez a következő tünetekkel járhat: a mell kóros megnagyobbodása, prosztata problémák, csökkent vizeletá-ramlás, gyakori vagy hirtelen vizelési inger, csökkent nemi vágy, ingerlékenység, csontritkulás, idegesség, túlzott aggodalmaskodás depresszió, alvászavar, hízás – főleg a csípőn.

- Mit tanácsol, mit tegyünk abban az esetben, ha a hormonegyensúly felborulásának tüneteit tapasztaljuk?


- Mivel ezek a tünetek rendkívül sokfélék lehetnek, és nagyon sok nőgyógyászati betegségről beszélhetünk, aminek a hátterében a hormonegyensúly felborulása áll, mindenképp keressünk meg egy szakembert, hormonegyensúly tanácsadót, aki a hormonális egyensúlytalanságot felismeri a tünetek és laboreredmények alapján, majd megfelelő tanáccsal és természetes terápia ajánlásával a segítségünkre lehet.

Feledi Fruzsina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.