Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 11. 08:21, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Tavares-jelentés - Amerikai kongresszusi képviselő: nincs jelentősége a dokumentumnak

Tavares-jelentés - Amerikai kongresszusi képviselő: nincs jelentősége a dokumentumnak

Christopher H. Smith amerikai kongresszusi képviselő szerint nincs jelentősége az Európai Parlamentben elfogadott Tavares-jelentésnek, és úgy gondolja, hogy a magyar alkotmány "kifejezetten előmozdítja az emberi jogok ügyét" - olvasható a Heti Válasz legfrissebb számában.

A republikánus képviselő, aki az egyesült államokbeli Helsinki Bizottság társelnöke és 33 éve "az emberi jogok elkötelezett harcosa", a cikk szerint múlt pénteken Budapesten járt, és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.
A lap azt írta, az Európai Parlamentben frissen elfogadott Tavares-jelentésnek, amely a magyar alkotmányosság leépüléséről szól, Christopher H. Smith nem tulajdonít különösebb jelentőséget.
"Mindig érdemes megnézni, honnan fogalmazódnak meg a kritikák" - hangsúlyozta az amerikai képviselő aki szerint az látható, hogy az európai baloldal és a zöldek képviselői sorakoztak fel a jelentés mellett. "Az efféle kritika nem esik nagy súllyal a latba" - tette hozzá.
A Heti Válasz azt is felidézte, hogy az amerikai képviselő korábban nyilatkozatban állt ki a magyar kormány mellett. E lépését a lap kérdésére azzal indokolta, hogy úgy véli, a bírálóknak "nincs igazuk". Kiemelte: a magyarok teljesen legitim módon választották meg Orbán Viktor kormányát, demokratikus választásokon adtak alkotmányozó felhatalmazást a Fidesznek.
A jogvédő szerint a magyar alkotmány kifejezetten előmozdítja az emberi jogok ügyét. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy az alaptörvény aláhúzza: a házasság férfi és nő között köttetik, továbbá hogy az életet már a fogantatástól védelem illeti meg.
A cikk szerint Christopher H. Smith számára az egyik központi kérdés a kezdetektől az antiszemitizmus világszintű terjedése volt, amely - mint mondta - Magyarországon is nagy gondot jelent. Ugyanakkor az antiszemitizmus kérdésében teljesen megalapozatlan rágalmakkal illetik Orbán Viktort, "csupán azért, mert ezzel a kegyetlen váddal akarják hitelteleníteni" - emelte ki.
"Orbán Viktor gyűlöli az antiszemitizmust. Ugyanúgy gyűlöli, ahogy én" - hangsúlyozta Christopher H. Smith, megjegyezve, hogy akárhol kerüljön szóba ez a téma, elmondja, hogy "az antiszemitizmus elleni harc vonatkozásában ez a miniszterelnök az egyik legjobb a világon".
Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője március 22-én beszélt Christopher H. Smith nyilatkozatáról. Abban az amerikai politikus azt fogalmazta meg, hogy méltánytalanok és kettős mércét alkalmaznak azok a bírálatok, amelyek a magyar kormányt érik a demokrácia és az emberi jogok helyzetével kapcsolatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése