Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. December 03. 05:20, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Tanulmány: béremelés kell Németországban az euróövezeti válság leküzdéséhez

Tanulmány: béremelés kell Németországban az euróövezeti válság leküzdéséhez

A németországi bérek évenkénti legkevesebb 3 százalékos emelkedése is szükséges az euróövezeti válság leküzdéséhez.

A versenyképesség egyik fő mutatójaként számon tartott bérköltség - a munkaadónak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költségei egy munkaórára vetítve - 31 euró volt tavaly a német magángazdasági szektorban. Németország ezzel az uniós középmezőny felső részén, a 8. helyen áll.

A bérköltség tavaly és az idei első félévben 2,8 százalékkal emelkedett, ami jóval meghaladja a 2,2 százalékos uniós, illetve euróövezeti átlagot, de 2000-től a világgazdasági válság kezdetéig, 2008-ig csupán 1,8 százalékos volt az évenkénti átlagos növekedés, míg az euróövezetben 3 százalékkal, az EU egészében pedig kétszer nagyobb mértékben, 3,6 százalékkal emelkedett a bérköltség. Németország így jelentős versenyelőnyre tett szert a válság előtti években - emelte ki az IMK.

A növekedés a 2008-2012-es időszakot együttvéve is elmaradt az uniós és az euróövezeti átlagtól - 2,2 százalékos volt, szemben az EU egészében és az euróövezetben regisztrált 2,3 százaléktól - , pedig az EU és az euróövezet átlagát lehúzták a válságállamokban végrehajtott kemény kiigazítások. Görögországban például csak tavaly 5,8 százalékkal csökkentették a bérköltséget az előző évhez képest, Portugáliában pedig 4,9 százalékkal. Az IMK kutatói szerint a német gazdaság húzóágazata, az exportra termelő ipar helyzetét az is erősíti, hogy a szolgáltató szektorban 20 százalékkal kisebb a bérköltség, mint a feldolgozóiparban, az iparvállalatok így viszonylag olcsón jutnak szolgáltatásokhoz, ami tovább növeli termékeik árbeli versenyképességét.


Az intézet szerint kedvező, hogy 2012-ben megfordultak az arányok - vagyis nagyobb mértékben nőtt a bérköltség Németországban, mint az euróövezetben és az EU egészében -, mert így csökken az egyensúlytalanság az EU-ban, de nem kerül veszélybe a német gazdaság. Ezt mutatja, hogy tavaly minden korábbinál többet exportáltak a német cégek, pedig emelték a béreket. Ugyanakkor az eddiginél nagyobb, 3 százalékot meghaladó béremelés kell ahhoz, hogy az euróövezeti válságállamok növelni tudják a Németországba irányuló exportjukat - emelték ki.

Az IMK adatai alapján tavaly az unió egészében 23,8 euró volt az óránkénti bérköltség, az euróövezetben pedig 28,2 euró. Magyarországon 7,9 eurót kellett fizetni egy órai munkáért a magángazdaságban, Magyarország ezzel a 22. helyen áll az uniós tagország listáján. A mezőny végén Románia és Bulgária áll 4,5, illetve 3,8 euróval.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.