Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Szeptember 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szigorodó bírói pályázatok, demonstráló májbetegek és nyelvtudásban sereghajtó magyarok a Lapszemlében

Szigorodó bírói pályázatok, demonstráló májbetegek és nyelvtudásban sereghajtó magyarok a Lapszemlében

Ma már sokkal szigorúbb kritériumok érvényesek a bírói pályázatok elbírálására, a bírók kinevezésére - tudta meg a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet arról cikkez, hogy tüntetni is hajlandók a májbetegek a hatékonyabb gyógyszerekért. Magyarországon csaknem 3 ezer olyan hepatitis C vírussal fertőzött beteg van, akik az elérhető terápia ellenére sem gyógyultak meg. A nyelvtudás fontosságára hívja fel a figyelmet a Nyelvtanulás hete című programsorozat, amelyet a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (Nyesze) hirdetett meg - írja a Metropol.

Ma már sokkal szigorúbb kritériumok érvényesek a bírói pályázatok elbírálására, a bírók kinevezésére - tudta meg a Magyar Hírlap a Hilbert Edittől, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettesétől. A jelentkezőket pontozzák, és a rangsortól való eltérés lehetősége is szűkre szabott. A jogi egyetem elvégzése után először legalább három évig kell fogalmazóként dolgozni egy bíróságon, ezt követően lehet letenni a szakvizsgát büntető-, polgári és közigazgatási jogból. A sikeres vizsgát követően válhat valaki bírósági titkárrá: ebben a pozícióban minimum egy évet kell eltöltenie. Bármilyen jól végzi is azonban valaki a feladatát, csak harmincéves kora után pályázhat bírói állásra. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelete alapján a jelentkezőt a bírói tanácsok objektív kritériumok – például nyelvtudás, tudományos vagy oktatói tevékenység, a jogi diploma minősége – és a személyes meghallgatás alapján szubjektív szempontok szerint is pontozzák – tette hozzá Hilbert Edit.

***

A Magyar Nemzet arról cikkez, hogy tüntetni is hajlandók a májbetegek a hatékonyabb gyógyszerekért. Magyarországon csaknem 3 ezer olyan hepatitis C vírussal fertőzött beteg van, akik az elérhető terápia ellenére sem gyógyultak meg. Az új gyógyszert 2011-ben fogadta el az Európai Unió, és a tapasztalatok szerint négyszer hatékonyabb a jelenleg használt gyógyszereknél. Az egészségügyi államtitkárságon korábban azt mondták: még vizsgálják a támogatás feltételeit. „A hepatitis C vírus általában vér útján terjed, sajnos, aki '92 előtt vért és vérkészítményt kapott, az fertőződhetett, ugyanis azóta szűrik a készítményeket' – mondta el Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke, Hunyady Béla elmondta: a hasonló esetek megelőzhetők lennének egy új orvossággal. Két olyan új, direkt a vírusra ható gyógyszer jelent meg és Európában törzskönyvezték 2011-ben, amiről bebizonyosodott, hogy az addigi kezelés mellett, harmadik szerként adva az addigi kétféle gyógyszerrel meg nem gyógyult betegeknek több mint a fele meggyógyítható.

***

A nyelvtudás fontosságára hívja fel a figyelmet a Nyelvtanulás hete című programsorozat, amelyet a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (Nyesze) hirdetett meg - írja a Metropol. Az európai adatok szerint bőven van hová fejlődnünk, az unióban ugyanis a magyarok idegennyelv-tudása a leggyengébb. Hazánkban csupán az emberek 35 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet társalgási szinten az Eurobarometer idei felmérése szerint. Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint a visszaesés a válságnak tudható be, az emberek ugyanis kevesebbet költenek képzésre. Nem segít az sem, hogy 2006-tól megszűntek a támogatások, az adójóváírás, a gyesen lévő kismamák és a munkanélküliek nyelvi képzése, és az üdülési csekket sem lehet már nyelvoktatásra költeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.