Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 09. 05:44, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Sziget - Művészet, tudomány és kísérletek a Múzeumi negyedben

Sziget - Művészet, tudomány és kísérletek a Múzeumi negyedben

Fizikai és kémiai kísérletekkel, szószövőszékkel vagy papírléghajó-készítéssel is próbálkozhatnak a 2013-as Sziget fesztivál Múzeumi negyedének látogatói, akiket tizenöt intézmény sátrai várnak.

Az idei Weöres Sándor-emlékévre utal a száz éve született költő szabad versalkotási technikáját idéző szószövőszék: a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) standján felállított, angol, illetve magyar nyelvű szerkezeteken szótüskék és jelentéssel bíró, színes fonalak segítségével "írhatnak" közös verset a fesztiválozók.

A PIM sátrának falán egy mini fotókiállítás kapott helyet Az író is ember címmel. Az archív felvételekről a strandoló Kosztolányi, a cowboyként pózoló Karinthy, a síelő Babits vagy a napozó Móricz néz a betérőkre, akik hat nyelven oldhatnak meg irodalmi és nyelvi kvízeket, valamint stencillel az Olvasni szexi vagy a Reading rocks feliratokat is ráfújhatják pólóikra.


Népszerű a stencil a Mai Manó Ház - Magyar Fotográfusok Háza sátrában is, ahol olyan ikonikus képek sablonjai hozzáférhetők, mint például a Robert Capa által a spanyol polgárháborúban készített, A milicista halála című fotóé. Capa-reprodukciókért sem kell messzire menni: a Magyar Nemzeti Múzeum standja az intézmény szeptemberben nyíló, Robert Capa - A játékos című kiállítására építi szigetes programját.

Elsősorban a most futó, Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai - Impresszionista és posztimpresszionista remekművek című tárlathoz kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös sátrának kínálata.

A látogatók luftballon és papír segítségével készíthetnek például a Szinyei Merse által lefestetthez hasonló léghajót, Monet Vízililiomaira emlékeztető textilvirágokat hímezhetnek gyűrűre, vagy akár Egon Schiele stílusában is megrajzolhatják egymás portréját egy átlátszó műanyag lapon.


Az Iparművészeti Múzeum is a betérők kézügyességére alapoz: papírfonóműhelyében fülbevalók, karkötők, kitűzők, könyvjelzők és brossok egyaránt készülnek.

A Budaörsi Városi Régészeti Múzeum standja a régmúlt világába kalauzolja el a fesztiválozókat. Fapuzzle-okon kirakható Pannonia provincia vagy a Római Birodalom térképe, egy oktatótábla segítségével elsajátítható a rovásírás, míg a honfoglalás korát egy pontosan rekonstruált és berendezett nemezsátor idézi fel.

Kémiai és fizikai kísérletekkel, interaktív bemutatókkal várja a látogatókat a Mobilis Győr - A Felfedezések Háza standja, ahol kiderül, hogyan működik a Cartesius-búvár, vagyis magneto-hidrodinamikus elektrogravitátor, milyen egyszerű anyaggal lehet színteleníteni a jódot, vagy hogy miként hozható létre tűztornádó. A Mobilis sátrában a kísérletező kedvűek felhőt és folyékony szén-dioxidot is készíthetnek, a bátrabbak pedig némi szárazjég segítségével rakétát is fellőhetnek az égre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás