Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 25. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Százezres tüntetés Kijevben az EU-integrációért

Százezres tüntetés Kijevben az EU-integrációért

Becslések szerint több mint százezren vonultak Kijev főterére tiltakozni vasárnap Ukrajna európai integrációjának leállítása ellen. A 2004-es "narancsos forradalom" óta nem volt ekkora méretű tiltakozó megmozdulás Ukrajnában.

A rendőrség hivatalosan ugyanakkor csupán 20 ezerre becsülte a résztvevők számát.
Az ellenzék által meghirdetett demonstráción idősek, fiatalok egyaránt részt vettek. Köztük nagy számban olyanok, akik nem pártzászlók alatt vonultak, és nem viseltek magukon semmilyen pártszimbólumot, csak a karjukra kötött kék-sárga nemzeti színű szalagot.
A tüntetők menetét a Sevcsenko parktól a Függetlenség teréig Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Haza párt frakcióvezetője és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke vezette.
Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője lekéste a demonstrációt, mivel repülőgépe nem kapott leszállási engedélyt az ukrán főváros egyik repterén sem. Fivére, a szintén profi világbajnok ökölvívó, Volodimir Klicsko viszont ott volt a megmozduláson.
"Janukovics elnöknek november 28-án alá kell írnia az uniós társulásról szóló megállapodást az ukrán nép nevében" - szögezte le beszédében a Haza párt frakcióvezetője. Követelte emellett az államfőtől, hogy menessze Mikola Azarov miniszterelnököt és "Európa-ellenes" kormányát.
A színpadon felszólalók követelték, hogy a kormány vonja vissza az EU-integráció leállításáról hozott rendeletet, a parlament pedig tartson rendkívüli ülést november 27-én. Az ellenzéki politikusok kilátásba helyezték, hogy kezdeményezik a parlament feloszlatását, ha az nem szavazza meg az európai integrációs jogszabályokat.
A Függetlenség teréről mintegy húszezer tüntető spontán a kormány épülete elé vonult, ellenük könnygázt és hangpuskákat, azaz robbanás hangját imitáló fegyvereket vetettek be a rohamrendőrök. Néhányan füstbombákat dobáltak a Berkut különleges alakulat tagjai felé.
Időről időre tömegverekedések is kitörtek a tömegben. Egyes híradások szerint a füstbombákat nem a tüntetők, hanem a közéjük vegyült provokátorok dobták a rendőrökre.
Sérültekről, őrizetbe vételekről nem érkezett hír.
Közben a Függetlenség terével szomszédos Európai téren a tilalom ellenére sátorvárost kezdett építeni demonstrációt szervező három parlamenti ellenzéki erő.
A kormányzó Régiók Pártja a belváros egy másik terén rendezett ellendemonstrációt lényegesen kevesebb, legfeljebb 10-20 ezernyi résztvevővel.
Az ukrán kormány csütörtökön jelentette be, hogy leállítja az EU és Ukrajna közötti társulási folyamatot. Kijevben még aznap éjjel spontán civil tüntetést szerveztek közösségi portálokon keresztül a fővárosiak a döntés ellen. Azóta folyamatosan demonstrálnak Kijev főterén, s a tüntetések az ország más részeire is kiterjedtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).