Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Október 17. 05:33, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Soproni borvidék: mennyiségre jó a termés, emelkedtek a felvásárlási árak

Soproni borvidék: mennyiségre jó a termés, emelkedtek a felvásárlási árak

Mennyiségre jó, minőségében a korábbi évekétől elmaradó a soproni borvidéken az idei termés, ám a keresleti piacnak köszönhetően a felvásárlási árak emelkedtek.

Szavai szerint a termés 95 százalékát takarították már be, ez összesen 70-80 ezer mázsa lehet; ennek közel tizede került Ausztriába, 500 mázsából például hőkezelt, egész évben fogyasztható mustot készítettek a határ túloldalán.

A vidék zászlósborát, a kékfrankost valamivel 17-es mustfok fölött szüretelték, csakhogy a szeptemberi esők annyira megduzzasztották a szemeket, hogy a betakarítást jó két héttel a szokásosnál később kezdhették meg. A kékfrankos szürete így a napokban zárult - tette hozzá.


Taschner István elmondta: a tavalyinál húsz százalékkal kevesebb szőlő termett a soproni borvidéken az idén; már a virágkötődésnek sem kedvezett a tavaszi időjárás, majd jégverés és szárazság sújtotta a területet.

Mindezek mellett a tavalyi 100 forintról 110-re nőtt az idén az egységes felvásárlási ár a soproni borvidéken. A hegyközségi elnök emlékeztetett: a soproni borvidék 1400 hektáros, ebből 100-100 hektár a nem termő és az új telepítésű terület. A megművelt 1200 hektárból 700-800 hektáron termelnek kékfrankost.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.