Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 05. 13:32, szerda | Helyi
Forrás: AVM

Sikeres az utcajogász képzés

Sikeres az utcajogász képzés

A Város Mindenkié (AVM) közel 3 éve működteti Utcajogász programját, amelyben önkéntes jogászok és az AVM érintett aktivistái minden héten, pénteken 15 és 17 óra között adnak ingyenes jogi és szociális tanácsot hajléktalan és lakh

A program beindulása óta mindig két jogász és két AVM-es aktivista van a helyszínen. A hajléktalan aktivisták nem adnak jogi tanácsot, de segítenek a jogászoknak és sokszor tapasztalati szakértőként tudnak társaiknak segíteni. Ahhoz, hogy egy AVM-tag részt vehessen az Utcajogászon segítőként, részt kell vennie egy képzésen, amelynek a végén vizsgát tesz a program működéséről és alapvető jogi és érdekvédelmi ismeretekből.

A legutóbb (kb. félévente szervezett) vizsga 2013. május 11-én szombaton volt. A képzés során az AVM hajléktalan aktivistái jogi totót töltöttek ki, amelynek során a köztéren élő hajléktalan emberek jogairól tanultak, egy bingó segítségével csapatokban dolgoztak olyan kérdéseken, mint például, hogy „mire jó a hajléktalanigazolvány, hol és hogyan lehet kiváltani?” vagy, hogy „mi a kilakoltatás szabályos menete lakásfoglalás esetén?” Szó volt a Fedél Nélkül terjesztés szabályairól és azokról a szervezetekről, amelyek jogvédelmet nyújtanak szegény embereknek. A képzés végén szituációs játékok segítségével tanulták meg az aktivisták, hogyan is működik a pénteki Utcajogász, kinek mi a dolga, mi az esetek felvételének menete stb.

Összességében nagyon jól sikerült a múlt szombati képzés. A szakmai tartalma, amit az önkéntes utcajogászok állítottak össze és vezettek, le nagyon jó volt. A házigazda Keresztes Jenő volt, aki szintén megtapasztalta a hajléktalanságot, de végzettsége folytán az Utcajogász csapatát erősíti. Jenő igencsak kitett magáért finom és tartalmas szendvicsekkel, üdítővel és kávéval. Az elméleti részek, játékok, illetve a jogi helyzetek jó sorrendben voltak, és jól is sikerültek. A jogi totó kérdései jól voltak megfogalmazva, mindenki számára érthetően, ezért a válaszok zöme is jól sikerült a vizsgázók részéről. Végül minden sikeresen levizsgázott és nemsokára az okleveleket is megkapják! Gratulálunk mindenkinek és köszönjük a jogászok segítségét!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.