Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Október 23. 05:32, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Reneszánsz hatású képek Nemes István festő kiállításán

Reneszánsz hatású képek Nemes István festő kiállításán

Nemes István vajdasági gyökerű festőművész életművéből válogatott kiállítás nyílik csütörtökön a Forrás Galériában Budapesten.

A művész életművének csomópontjaira jellemző 27 munkát válogattuk ki a tárlatra - mondta Tóth Norbert kurátor az MTI-nek. A festmények többségét a művész fedő festékkel fatáblára készítette, így a reneszánsz mesterek képeinek hangulatát idézik munkái.

A kurátor kifejtette, hogy Nemes Istvánnak két inspirációs forrása van: az egyik az isteni világ leképezése a földi világba, a másik a természeti környezet, a természettel harmóniában élés fontossága.

A vajdasági születésű művész Baján élt, de egy éve átköltözött Somogyfajszra, mert beleszeretett a tájba. Ott működik a somogyi természetvédelmi szervezet, amelynek feladata a vizes élőhelyek és a fokozottan védett madarak gondozása. A festő Tömösváry Tibor ornitológussal került barátságba, ő hívta Somogyba a művészt, és ő is nyitja meg a budapesti kiállítást.


Tóth Norbert megjegyezte: kiváló életművek születnek a határon túl élő magyarok között, mert nincs rajtuk a megfelelés kényszere, ezért nyomás nélkül építhetik saját életművüket. A galéria azon dolgozik, hogy ezeket a művészeket kanonizálja, vagyis beépítse a magyar művészettörténetbe.

Nemes István 1947-ben született a vajdasági Hódságon. 1970-ben diplomázott az újvidéki képzőművészeti akadémián és tanult Belgrádban is. Fontosabb önálló kiállításai voltak többek között a vajdasági városokban, mint Újvidék, Szabadka, Topolya, Temerin, de ismerhetik képeit Szlovéniában, Németországban, Olaszországban, Svájcban és magyarországi nagyvárosokban is.

Tanulmányutakon bejárta a Balkán-félszigetet, Szardínia szigetét, Észak-Olaszországot és Svájcot. A kiállítás november 18-ig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt