Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. November 19. 05:35, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Pénzbírságot szabtak ki Limburg püspökére

Pénzbírságot szabtak ki Limburg püspökére

Húszezer euró pénzbírságot szabott ki a hamburgi tartományi bíróság a limburgi római katolikus egyházmegye püspökére.

A bíróság hétfői közleménye szerint a bírság kivetésével lezárták a Franz-Peter Tebartz-van Elst elleni eljárást, amelyet a hamburgi ügyészség kezdeményezett, mert úgy ítélte meg, hogy a püspök nem mondott igazat egy úgynevezett esküt helyettesítő, bíróság előtt tett nyilatkozatában. Az ügyészség egyetért a bíróság döntésével.

A háttér egy vita a Der Spiegel hírmagazin és Tebartz-van Elst között a püspök egy indiai repülőútjával kapcsolatban. A püspök az esküt helyettesítő nyilatkozatban azt állította, hogy a lap egy munkatársával folytatott beszélgetése során az újságíró nem tette fel neki azt a kérdést, hogy első osztályon utazott-e, ő pedig nem mondta azt, hogy az üzleti osztályon utazott.


A Der Spiegel és az ügyészség szerint mindez fordítva történt, a püspök első osztályon utazott Bangalore-ba, hogy részt vegyen egy szegényeket támogató programban, és amikor az újságíró erre rákérdezett, Tebartz-van Elst azt mondta, hogy az üzleti osztályon utazott.

A limburgi püspök az utóbbi hetekben egy másik ügy miatt is szerepelt a német sajtóban. Kiderült, hogy rezidenciájának felújítása és bővítése a tervezett 2,5 millió euró helyett legkevesebb 31 millió euróba kerül. A német püspöki konferencia vizsgálatot indított az ügyben, a Vatikán pedig felfüggesztette a püspököt tisztségéből.

Címkék: egyház, jog, németország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.