Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Február 28. 10:14, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Pénteken lesz az ökumenikus világimanap

Pénteken lesz az ökumenikus világimanap

Pénteken tartják az ökumenikus világimanapot, amelynek tematikáját idén szlovén keresztény nők állították össze - közölte Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára az MTI-vel.

Elmondta: a 2019. évi világimanap központi gondolata a Lukács evangéliumából vett mondat: "Jöjjetek, mert már minden készen van". Az idézet lényege a meghívás és a biztatás, amely válaszadásra késztet.

A mondat Jézus példázatából való, amelyben egy ember a vacsorát készített barátainak, de mivel az eredeti meghívottak kimentették magukat, utcáról hívatott vendégeket - tette hozzá.

Az imanap alkalmából világszerte megtartott istentiszteleteken történeteket hallgathatnak meg a hívők Szlovéniáról, politikai és gazdasági helyzetéről a kommunizmustól napjainkig. "Hallhatjuk a menekültek és a bevándorló munkások történeteit, az anyákét, a nagymamákét, a feleségekét és a roma emberekét" - fogalmazott a MEÖT főtitkára.

Az istentisztelet végén a hívek azért imádkoznak, hogy a népek kölcsönösen tudják támogatni egymást a "szabadság, igazságosság és béke felé vezető úton".

Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg, Magyarországon harmincnegyedik alkalommal szervezi meg a MEÖT.

A résztvevők az ökumenikus tanács kiadványainak segítségével készülhetnek fel, "hangolódhatnak rá az eseményre, és élhetik meg az imanapi liturgia tartalmának kiteljesedését".

A felkészülést segítő kiadványok a www.meot.hu honlapról vagy a www.vilagimanap.hu oldalról tölthetők le - tette hozzá Fischl Vilmos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni