Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 05. 05:51, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pedagógusok bizonytalanságban - megkérdeztük az államtitkárságot

Pedagógusok bizonytalanságban - megkérdeztük az államtitkárságot

Lesznek tömeges elbocsájtások? Még többet kell dolgoznia a tanároknak? A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján hallottak alapján néhány kérdést tettünk föl az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának. Dr. Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes államtitkár válaszolt.

- A PSZ szerint a törvény nyomán tömeges elbocsájtások várhatók, az iskolabezárások és -összevonások, a szakképzésbe irányítás, valamint az óraszámemelés következtében. Cáfolják-e ezt a prognózist?Milyen 'életpályamodellt' szánnak/ajánlanak az elbocsájtott 40-60 év közötti pedagógusoknak?

- Az intézkedésből nem vezethető le a szakszervezeti vezetők következtetése. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy Magyarországon több évtizede évről-évre kevesebb gyermek születik. Azokon a településeken, ahol az iskolákból elfogytak a gyerekek, kormányzattól és korszaktól függetlenül ténnyé válik egy-egy tanulócsoport megszűnése – az azzal járó pedagógus álláshellyel együtt. Az adatok szerint azonban az elkövetkező 12 évben a pedagógusok harmada nyugdíjas korba lép, így a gyerekszám csökkenése ellenére is valószínűsíthető, hogy tömeges méretű leépítésre nem kerül sor.

- A Pedagógus Életpályamodell központi, minőség elvének ellentmondani látszik a tanárok kötelező óraszámának emelése. Mi kompenzálja, segíti a pedagógus regenerálódását, önfejlesztését, önképzését a megemelt óraszám mellett, ha most sem jut ideje (és pénze) a készülés, a programszervezés, az adminisztráció és a dolgozatjavítások mellett egyéb kulturális tevékenységekre? A PSZ szerint a minőségjavítását a Pedagógus Életpályamodell kizárólag a minősítésen és ellenőrzésen keresztül kívánja megvalósítani.

- A pedagógus-életpályamodell bevezetésekor életbe lépő új munkarend nem a kötelezően megtartandó tanórákra, hanem a pedagógusok teljes munkakörében eltöltendő időre épül. Ezt a kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága a szakszervezetek vezetőivel folytatott egyeztetéseken,szakmai fórumokon számtalan alkalommal tisztázták, ennek ellenére az érdekvédők kommunikációjában - visszatérő elemként - óraszámemelésként emlegetve jelenik meg. A magyar munkavállalók heti munkaideje 40 óra, az új szabályozás szerint a pedagógusok ennek 80 százalékát, azaz heti 32 órát kell, hogy közvetlen, az intézmény életét segítő munkával töltsenek. „Kötelező óra” fogalom nem szerepel a törvényben. Az eddigi kötelező óráknak megfelelő foglalkozástípusból a korábbinál kevesebbet enged az új szabályozás.

- A PSZ szerint a közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések a dokumentum első, nyers változatánál megálltak, mivel 'a további változatok megtekintését a kormány kategorikusan megtagadta'. Így történt-e és mi ennek az oka? - hiszen a szakmai szervezetek véleménye egy ilyen ügymenetben kardinális fontosságú.

- A szakszervezetek állítása nem igaz. Az első koncepció megjelenésétől kezdve a nyilvánosság és a civilszervezetek bevonásával végezte a munkát az Oktatásért Felelős Államtitkárság. A szakszervezetek száznál is több javaslata épült be a 2011. december 20-án az Országgyűlés 65 százalékos többsége által elfogadott törvénybe. Az államtitkárság munkatársai országjáró körúton, konferenciákon több mint 20 ezer pedagógussal, intézményvezetővel találkoztak. Ezeken a rendezvényeken ismertették a tervezetet, meghallgatták a jelenlévők észrevételeit, válaszoltak kérdéseikre. A koncepcióról, a törvénytervezetről - a korábbi oktatásirányítás látszategyeztetési gyakorlatával szakítva - valódi párbeszédet, széleskörű társadalmi konzultációt folytatott. A kormányzati honlapon nyilvánosságra hozott vitaanyaghoz érkezett több ezer oldalnyi anyagot feldolgozta, s a javaslatok jelentős részét beépítette a formálódó tervezetbe.

Címkék: pedagógus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben