Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 28. 07:43, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Patyi András: komolyabb zökkenők nélkül sikerült a jogelődök integrációja

Patyi András: komolyabb zökkenők nélkül sikerült a jogelődök integrációja

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szerint komolyabb zökkenők nélkül sikerült az intézmény három jogelődjének integrációja, de a tartalmi átszervezés még folyamatban van. Patyi András az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt: szeptembertől új szakokat indít az egyetem, és rövidesen megkezdődik a Ludovika-projekt kivitelezése is.

Patyi András az intézmény tavalyi tevékenységével összefüggésben kifejtette: a formai-szervezeti integráció majdnem teljesen befejeződött, a tartalmi rész, vagyis a képzések összehangolása, a tanulmányi és vizsgakövetelmények megváltoztatása pedig folyamatosan zajlik. A jogelőd intézményeket, vagyis a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet, a Rendőrtiszti Főiskolát és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karát igyekeznek közelíteni egymáshoz amennyire szükséges.
Szavai szerint eddig két komoly korszakhatár volt az egyetem életében. Az egyik az, hogy a tanév közepén alakult intézmény rendben be tudta fejezni a tanévet, mindhárom kart a korábbi szabályzata szerint vitte tovább és zárta le. A másikat az első közös tanév megkezdésének nevezte.
Patyi András úgy vélte: a hallgatók eddig nem tapasztaltak nagy változásokat, a közigazgatási karon ugyanakkor átalakult az oktatási szerkezet, a tanszékek helyett több hónapos előkészítés után intézetek jöttek létre, elkezdték a tananyag megváltoztatását.
A rektor kitért arra is, hogy nagy az érdeklődés az egyenruhás-fegyveres szakok iránt. Mint mondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyetlen intézmény az országban, ahol a katonai- és rendészeti pályák iránt érdeklődők megtanulják, mi a fegyver, mire való, mekkorát szól és hogyan kell azzal bánni. Emellett a bentlakásos képzés során megtanulnak alkalmazkodni és törődni bajtársaikkal - tette hozzá.
A civil, közigazgatási képzésről szólva azt mondta: arra törekednek, hogy az emberek ne úgy tekintsenek a területre, mint ahol "miniatűr közigazgatási jogászokat" képeznek. "Nincs is jogászképzés, a közigazgatási szakok határozott célja, hogy a hallgatók a terület minden jelenségét megismerjék" - fejtette ki, hozzátéve: ahogy a tiszteknél, itt is nagy szerepet szánnak a reagálóképesség fejlesztésére, hogy jól kezeljék az atipikus helyzeteket.
Patyi András arról is beszámolt, hogy 2013 szeptemberétől új összetételű szakok, szakirányok is indulnak az egyetemen. A képzések követelményeit az országos szervezetek alakították ki, ami belépőt jelent az ottani karrierre; példaként említette, hogy olyan honvédtiszteket képeznek, akiket a Magyar Honvédség alkalmazni szeretne.
A katasztrófavédelmi alapképzési szakon három új szakirány indul, az iparbiztonsági, mentésirányítási és tűzvédelmi, továbbá a műveleti; a katonai képzéseknél pedig újraakkreditálták a katonai vezető alapszakokat és háromról négy évre emelkedett a képzési idő.
A rektor tájékoztatása szerint az egyetem mintegy 1400 államilag támogatott és 500 önköltséges helyre várja a jelentkezőket az alapképzésben és további 500 államilag támogatott és 200 önköltséges diákot tud felvenni mesterképzésre. Kitért arra is, hogy 2005-ig csak a jogelőd intézményükben volt igazgatásszervezői képzés. Ezt a törvény nem állította vissza, de a férőhelyek jelentős részét az egyetem kapta meg a közigazgatási és igazságügyi minisztertől.
Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ösztöndíjai kiemelkedőek, a karok között ugyanakkor eltérőek a juttatások - ahogy a terhelés is. A honvédtisztek a hivatásos állomány tagjaként lakhatást, élelmezést és pénzbeli illetmény is kapnak, a rendészeti kar hallgatóit pedig a majdani munkáltatójuk támogatja. A közigazgatási kar diákjai közvetlenül az egyetemtől részesülhetnek ösztöndíjban, a tanulmányi eredményüktől és a szociális helyzetüktől függően.
A Ludovika beruházásról szólva elmondta: a főépület rekonstrukciója márciusban megindulhat, a leendő sportközpont tervezőjével szerződéskötés előtt állnak és készülnek az új oktatási épület tervei is. Az egyetem szakaszosan veszi birtokba az új kampuszt, a tervek szerint év végén átköltözik a rektori és a gazdasági hivatal. Ahhoz, hogy a Ménesi útról a közigazgatási kar, valamint a Farkasvölgyi útról a rendészettudományi kar leköltözzön, még több új épületnek el kell készülnie, ami 2015 első felére várható. Patyi András várakozásai szerint a 2015-ben induló félévet már Józsefvárosban tudják megkezdeni a hallgatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során