Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. November 25. 12:25, csütörtök | Bulvár

Parád a legszebb hely az egész földkerekségén

Parád a legszebb hely az egész földkerekségén

Palóc föld gyöngyszemének bemutatását egy Krúdy Gyula idézettel kezdeném. "Látott embereket,és messzi tájakat,idegen kultúrákat, és nagyvilági tolongásokat, amíg ráeszmélt, hogy Parád a legszebb hely a föld kerekségén!"

Az ország egyik legrégebbi gyógyhelye Heves megye talán legszebb részén a Mátra lábánál,a Fehérkő,a Jámborhegy, és a Kékes csúcsának tövében,a Tarna patak völgyében található.

Nemcsak természeti látnivalói miatt, hanem történelmi múltjához kötődő épített,és szellemi örökségei miatt is érdemes ellátogatni ide.

A települést több neves magyar család is birtokolta.. többek között a Károlyi ,és a Rákóczi család is. Ez utóbbi család nevéhez fűződik a Rákóczi fa legendája is...mely szerint 1710-ben e tölgyfához kötötte II. Rákóczi Ferenc a lovát útban Felvidékre.

A tölgyfa azóta sajnos már kiszáradt, és 2015-ben egy viharban kidőlt....
Az idelátogatókat természetesen nem csak ez a gigantikus méretű fa, hanem nagyon sok látnivaló és program várja.

Néhányat említve a nevezetességekből

Károlyi kastély, Palóc ház, Freskó rendezvény terem, vagy a római katolikus templom melynek az országban egyedülálló módon Szent Otilia a védőszentje.
Programokban sincs hiány, hiszen rendszeresen megrendezik a nagy múlttal rendelkező hagyományőrző palóc napokat, a megyei vadásznapokat, de különböző családi, kulturális és sport rendezvény is színesíti a közösségi életet.

A település jelenéről Mudriczki József Parád nagyközség polgármesterével beszélgettünk, aki immár a negyedik ciklusát tölti az önkormányzat élén.

Véleménye szerint egy polgármester életében talán a legfontosabb, hogy egy olyan települést vezessen, ami élhető település, és élettel van töltve. Mindig fontosnak tartotta az idősek tiszteletét, a fiatalok támogatását.

Ezért is külön öröm, hogy folyamatban van egy bölcsöde megépítése,a meglévő 3 csoportos óvoda mellett.

Büszke rá, hogy a 2000 fős település rendelkezik minden olyan létesítménnyel , ami a falu működését élhetővé teszi.

A felújított általános és művészeti oktatási intézményig melyben közel 200 tanuló jár a nyolc évfolyamon, illetve a könyvtártól,a fogorvosig, a védőnőig,a gyermekorvosi szolgáltatásig igyekeznek mindent biztosítani az itt élők számára.

Munkájának fontos része még , többek között az ,hogy hatékonyan felhívja a figyelmet az egészség megőrzésének fontosságára. Parádnak nagy hagyományai vannak az egészség megőrzésében, hiszen a gyógyhelye közelsége Parádfürdő több száz éves múltra tekint vissza, mind a rehabilitáció,az egészség megőrzés,mind a betegségek hatékony kezelésében.

Polgármester úr elmondása szerint szívesen , és örömmel rendeznek a faluban különböző családi kulturális és sport napokat. Sok civil szervezet, egyesület működik a településen, akik aktívan részt vesznek a közösségi életben.

Különböző programokkal biztosítják az itt élők és az ide látogatók számára a jó hangulatot, és azt az életérzést, hogy igen..... Parád a legszebb hely az egész föld kerekségén.

https://www.parad.hu/

Fehér Krisztina

Címkék: Parád

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.