Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Augusztus 22. 05:03, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Ötven előadás, közel száz résztvevő a sümegi történelmi konferencián

Ötven előadás, közel száz résztvevő a sümegi történelmi konferencián

Ötven előadás hangzik el a Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület Sümegen csütörtökön kezdődő országos konferenciáján, ahová közel száz résztvevőt várnak.

Valuch Péter, az egyesület elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: az 1986 óta működő egyesületnek ez a 27. országos konferenciája, amelyet mindig más városban rendeznek meg, idén Sümeg lesz a vendéglátó, a püspöki palota ad helyt a találkozónak.

A Hajnal István Kör a társadalomtörténet magyarországi művelését és népszerűsítését tekinti céljának. Tagjai elsősorban egyetemi és kutatóintézeti történészek, levéltárosok, könyvtárosok, muzeológusok és egyetemi hallgatók, akik szívügyüknek tekintik, hogy hazánk múltját a politikai eseménytörténet szintjénél mélyebben is megismerjük - tette hozzá.


Az országos konferenciák minden évben egy-egy témát járnak körbe, az előadások egy évvel később kiadványban is megjelennek: idén a tavaly Győrben Felekezeti társadalom-felekezeti műveltség témában megrendezett konferencia anyaga jelenik meg - ismertette az elnök.

Tájékoztatása szerint a csütörtökön kezdődő és szombaton záruló konferencián a tudósok, kutatók a testtel kapcsolatos témákat vitatják meg: napirendre kerül a felöltöztetett test, az üzleti célra használt test (prostitúció), a test betegségei és egészsége, a hatósági testkontroll, a katona és a fogoly teste, stb. A felvezető három előadás után hat szekcióban folyik majd az eszmecsere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén