Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 19. 14:29, csütörtök | Belföld
Forrás: pannonmedia.hu | Füssy Angéla

Olaszfaluban fehér lesz a karácsony

Olaszfaluban fehér lesz a karácsony

Olaszfalu az egyetlen település a régióban, amit ma is legalább 20 centis friss hótakaró fed. A faluban harmadik napja esik a hó megállás nélkül, vagyis pontosabban csak a falu egyik felében.

A különleges jelenséggel a 82-es út olszfalui elágazójánál találkozhatunk, egészen a falu közepéig, ott aztán mintha elvágták volna… újra csak dér, zuzmara. A település lakói csak találgatnak, mi lehet az oka a kitartó havazásnak. Bár az eplényi sípálya munkatársa ezt cáfolta, a meteorológusok szerint is összefüggés van a hóágyúzás és az Olaszfalut borító hótakaró között.

Nem ez az első alkalom, hogy míg a megye többi településén száraz és szürke a tél, addig Olaszfaluban szakad a hó. Kovács Győző, a veszprémi Szikla meteorológusa szerint arról van szó, hogy a hóágyúzáskor úgynevezett kondenzációs magvak keletkeznek, amit a térségben uralkodó enyhe déli áramlat éppen Olaszfalu fölé visz. A nedves páradús levegőből pedig hópelyhek képződnek.

Olaszfaluban sokan örülnek a télnek, azt mondják, ők már csak legyintenek a meteorológiai előrejelzésekre, melyek száraz, fekete karácsonyt jósolnak, mert, hogy falujukban biztosan fehérek lesznek az ünnepek.

Mivel azonban a húsz centis hó miatt utakat, udvart takarítani, lapátolni is kell, akad, aki bosszús a furcsa olaszfalui havazásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során