Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs deviza a hitelek mögött?

Nincs deviza a hitelek mögött?

Újra felizzottak a viták a külföldi fizetőeszközben nyilvántartott, ám forintban törlesztett kölcsönök körül. A kérdés már hosszú hónapok óta ugyanaz: van-e deviza e hitelek mögött, vagy csupán a tartozások könyvelése zajlik svájci frankban, euróban és japán jenben? Nagy horderejű kérdésről van szó, mert ha bebizonyosodna, hogy valójában nincs deviza az úgynevezett devizahitelek mögött, az sokak szerint az évszázad átverésének számítana - írja a Magyar Nemzet Online.

A napokban az AXA ellen jogi úton fellépő Axermix pertársaság egy, a banktól korábban érkező levélre hivatkozva kijelentette: maga a pénzintézet is beismeri, hogy nem látott svájci frankot a hitele. A társaság ezt a megállapítást a dokumentum azon megállapítására alapozza, hogy a devizaalapú hitel annyit jelent, hogy a pénzintézet devizában tartja nyilván a kölcsön összegét, de a folyósítás és a törlesztés forintban megy végbe. Továbbá: a forintban folyósított összegnek megfelelő svájci franknak nem kellett a folyósítás napján a bank rendelkezésére állnia. Egy másik levélben a bank így fogalmaz: a devizaalapú hiteleknek csupán a nyilvántartása zajlik devizában.

Majd hozzáteszik, hogy a folyósítás és a törlesztés ennek megfelelően forintban történik. A pertársaság véleményével szemben az AXA azt állítja, a fenti mondatok nem jelentik azt, hogy elismernék, nem volt svájci frank a hitel mögött.

Bense László Erik, a pertársaság ügyvédje az AXA állítása kapcsán megjegyezte: a jelek szerint ezek a kölcsönök devizaelszámolású forinthitelek, vagyis a bank nem váltott át forintra sem svájci frankot, sem pedig eurót. Ez pedig többek között azért is problémát jelent, mert a váltással kapcsolatos tevékenységekért díjat számítottak fel az ügyfeleiknek, sőt, a nekik kedvezőbb árfolyam alapján számolták ki a folyósítandó összeget, a tartozást viszont egy másik, szintén nekik kedvező árfolyamon határozták meg. Az ügyvéd úgy gondolja, a szerződések ismeretében az ügyfelek joggal gondolhatták azt, hogy devizahitelt vettek fel, és nem devizában nyilvántartott forinthitelt. – Sok más mellett ez is azt támasztja alá, hogy ezek a szerződések jó erkölcsbe ütköznek – tette hozzá Bense László Erik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: