Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Június 19. 07:27, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Nagy-Britanniában kezdődik a koronavírus-oltóanyag gyártása

Nagy-Britanniában kezdődik a koronavírus-oltóanyag gyártása

Nagy-Britanniában megkezdődik az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltóanyag gyártása - közölte csütörtökön a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta csütörtök este a Downing Streeten, felidézte, hogy az Oxfordi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy oltóanyagot, és az egyetem már megállapodott az AstraZeneca gyógyszeripari céggel a gyártásról és a forgalmazásról arra az esetre, ha az emberi tesztelés alatt álló koronavírus-vakcina beválik.

Hancock azonban hozzátette: az AstraZeneca "már most", vagyis még az oltóanyag engedélyezése előtt hozzákezd a gyártáshoz annak érdekében, hogy a vakcina klinikai jóváhagyásának esetére megfelelő mennyiséget lehessen készletezni, és az egészségügyi hatóságok készen állhassanak az alkalmazásra.

A miniszter elmondta: ugyanez volt az eljárás a Dexamethasone gyógyszerrel, amelyből a kormány szintén készleteket gyűjtött, még mielőtt a klinikai próbákon bebizonyosodott a szer hatékonysága.

Peter Horby professzor, a Dexamethasone klinikai tesztprogramjának irányítója, aki az Oxfordi Egyetemen az újonnan felbukkanó ragályos betegségek kutatásával foglalkozik, e héten jelentette be hivatalosan, hogy a több mint hat évtizede létező, olcsó, jól ismert és biztonságos szteroidalapú gyógyszer a tesztek tanúsága szerint jelentősen csökkenti főleg a súlyos állapotban lévő, lélegeztetésre vagy oxigénellátásra szoruló koronavírus-betegek körében a halálozási kockázatot.

Horby professzor tudományos áttörésnek nevezte a tesztek eredményét, és Nagy-Britanniában szerdától már alkalmazzák a Dexamethasone-t a kórházban ápolt koronavírus-betegek kezelésében.

Matt Hancock a csütörtöki tájékoztatón elmondta: a brit kormány mellett működő immunizációs bizottság ajánlása az, hogy amint az oltóanyag hozzáférhetővé válik, elsőként a koronavírus-járvány elleni küzdelem első vonalában dolgozók, valamint a koronavírus okozta súlyos betegségeknek, illetve a halálozás kockázatának különösen kitett csoportok kaphassanak belőle.



Az egészségügyi miniszter szerint ez utóbbiak közé tartoznak mások mellett az 50 évnél idősebbek, és azok, akik krónikus szív- és vesebetegségekben szenvednek.

Hancock a csütörtöki tájékoztatón nem közölt részleteket a vakcina gyártásáról.

Az AstraZeneca vezérigazgatója azonban nemrégiben a BBC televíziónak elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megrendelést.

Pascal Soriot az interjúban kijelentette: számára nem kétséges, hogy a szállítás már szeptemberben megkezdődik. Ő is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vakcinának természetszerűleg hatékonynak kell lennie, és hatékonyságát demonstrálni is kell.

Soriot szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca az idővel folytat versenyfutást, hiszen a nagy-britanniai koronavírus-járvány immár visszavonulóban van, a vakcina hatékonyságát viszont magas fertőződési ráta esetén lehet a legmegbízhatóbban bizonyítani. Ezért az oltóanyag próbája Brazíliában és az Egyesült Államokban is elkezdődött, mivel ezekben az országokban még mindig magas a koronavírus-fertőzöttség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése