Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Július 05. 05:58, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Megvalósulhat a dunai hajókon keletkező veszélyes hulladékok rendezett leadása

Megvalósulhat a dunai hajókon keletkező veszélyes hulladékok rendezett leadása

Júliusban hat Duna menti országban zajlanak a dunai hajók veszélyes hulladékainak európai szintű leadásával kapcsolatos tesztek. Az ehhez szükséges elektronikus matricarendszert magyar szakemberek fejlesztették ki.

A környezet védelme érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a Dunán közlekedő személy- és áruszállító hajók számára rendelkezésre álljon egy olyan hulladékgyűjtő-hálózat, amely lehetőséget teremt a sokszor számottevő mennyiségű, veszélyesnek minősülő hulladék (egyebek mellett olajos fenékvíz, szennyolaj) rendezett és környezetvédelmi szempontból biztonságos körülmények közötti átadására.

Ezért az Európai Unió által finanszírozott, nemzetközi CO-WANDA projekt partnerei a hajósok számára júliusban ingyenes hulladékleadási lehetőséget biztosítanak, miközben tesztelik a már rendelkezésre álló gyűjtőhelyek és technológiák működését és a rendszer finanszírozásának támogatására kifejlesztett elektronikus matricarendszert - közölte Simongáti Győző tudományos főmunkatárs, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. CO-WANDA projektjének vezetője az MTI-vel.

Az így nyert tapasztalatok segítségével a szakemberek egyrészt meghatározzák azt a minimálisan szükséges nemzetközi hálózatot, amely a dunai hajózás számára felhasználóbarát módon, mégis minimális üzemeltetési költségek és környezetszennyezési kockázat mellett biztosítja a hulladékok leadhatóságát, másrészt lefektetik egy olyan nemzetközi egyezmény szakmai alapjait, amely az egyes országokban ma még eltérően értelmezett szabályozás helyett egységes jogi hátteret biztosít a rendszer hatékony működéséhez. A júliusi teszt után a tíz dunai ország politikusain a sor, hogy döntést hozzanak a rendszer beindításáról.

További információk a www.cowandaproject.eu oldalon érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV