Hírek
2013. Július 14. 06:14, vasárnap |
Helyi
Forrás: infopest
Megtanítjuk, hogyan készíts tökéletes eszpresszót!

Egy csésze tökéletes eszpresszót elkészíteni olyan művészet, aminek elsajátításához ügyesség, idő és gyakorlat kell. Lássuk a receptet!
Az eszpresszó több mint egy erős kávé. Egy elixír, egy élmény, ami ugyan, csak néhány kortyból áll, mégis sokáig megmarad. Az igazi eszpresszó-rajongóknak elkészíteni a tökéletes kávét olyan művészet, aminek elsajátításához ügyesség, idő és gyakorlat kell.
Kezdjük a jó kávéval és a tiszta friss vízzel
Mint minden recept esetében, a végeredmény csak annyira lesz jó, mint a hozzávalók minősége. A kávébaboknak minél frissebbnek kell lenniük, és közepesen pörköltnek, hogy megőrizzék a finom ízárnyalatukat. A víznek tisztának, frissnek és szagtalannak kell lennie, és nem lehet se túl lágy, se túl kemény.
Őröljük megfelelően
A babokat finom porrá kell őrölni, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a vízzel, ugyanakkor nem túl finomra, nehogy tömörítés után túl sűrű legyen és a víz ne tudjon kényelmesen átfolyni rajta. Függően a kávéfőzőnktől és attól, hogyan szeretjük, az őrlemény finomságának valahol a kristálycukor és a liszt között kell elhelyezkednie. A hozzáértők azt javasolják, a darálást érdemes egy profira bízni, a legjobb eredmény elérésének érdekében.
Tömörítsük egyenletesen
A tömörítés biztosítja, hogy a víz a teljes felületen átfolyjon, ne csak egyes szakaszokon. A tömörítéshez tegyük a kávét a filterbe, simítsuk el, majd a tömörítőt egyenesen lefelé tartva nyomjuk rá a kávéra, míg a végén egy határozott csavarással biztosítsuk, hogy egy szem se menjen veszendőbe. Ezután helyezzük egyenesen a kávéfőzőbe. Ennek a módszernek finom, egyenletes állagot kell biztosítania, lyukak vagy dudorok nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a filter pontosan illeszkedjen a géphez, különben a víz elfolyik mellette.
A hőmérséklet fontos
Az ideális vízhőmérséklet az eszpresszó főzéséhez 87-96 Celsius fok, vagy éppen a forráspont alatt egy kicsivel. Ha túl forró, a kávé keserű és megégett ízű lesz, de ha túl hideg, akkor gyenge és ízetlen.
Főzzük gyorsan
A jó eszpresszó gyorsan kifolyik, nem több mint 20-30 másodperc alatt. A szakértők szerint ha tovább tart, akkor „túlfolyatásról” beszélünk, és éppen a kávé legjobb részeit veszítjük el.
Szolgáljuk fel, és fogyasszuk azonnal
Ne várjunk, ne hagyjuk az eszpresszót kihűlni, ne vesztegessük az időt trécseléssel. Az eszpresszó akkor a legjobb, ha azon frissiben és forrón fogyasztjuk különben meggyengül, megkeseredik és elveszíti habos állagát.
Van néhány alapelv az eszpresszó elkészítéséhez, és noha nem egyszerű otthon a tökéletes csészével elkészíteni, gyakorlással és türelemmel nem lehetetlen.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 24. 07:25, csütörtök | Helyi
95 907-en nyertek felvételt a magyar felsőoktatásba
Az elmúlt másfél évtized legsikeresebb felvételije az idei, 95 907-en nyertek felvételt a sikeres, megújult magyar felsőoktatásba
2025. Augusztus 24. 10:02, vasárnap | Belföld
Ingyenes koncertsorozattal ünnepli a Hatoslottó megújulását a Szerencsejáték Zrt.
Több mint 80 állomásos ingyenes koncertsorozatot szervez országszerte a Szerencsejáték Zrt. 2025 szeptemberétől a Hatoslottó megújulásának apropóján - tájékoztatta a nemzeti lottótársaság pénteken az MTI-t.
2025. Augusztus 24. 10:01, vasárnap | Belföld
Nagy István: a jövő Magyarországa a falvakban épül
A magyar kormány hisz a falvak erejében, az itt élők tehetségében és szorgalmában, ezért újulnak meg a vidéki települések iskolái, infrastruktúrája és közösségi terei
2025. Augusztus 24. 09:59, vasárnap | Belföld
Hétfőn kezdődik a Keleti pályaudvar felújítása
Az év legnagyobb karbantartási beruházásának nevezte Hegyi Zsolt, a MÁV-csoport vezérigazgatója a Facebook-oldalán a Keleti pályaudvar hétfőn kezdődő, négy hétig tartó felújítását, amely számos változást igényel a közlekedésben.