Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. December 26. 05:04, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Megszüntették a büntetőeljárást az első Greenpeace-aktivisták ellen

Megszüntették a büntetőeljárást az első Greenpeace-aktivisták ellen

Megszüntették Oroszországban a büntetőeljárást az első tíz Greenpeace-aktivista ellen - jelentette be szerdán a nemzetközi környezetvédő szervezet.

Az orosz elnöki amnesztia keretében mentesült a büntetőjogi felelősségre vonás alól Peter Willcox, a környezetvédőket szállító Artic Sunrise nevű jégtörő amerikai kapitánya is. A férfival együtt szerdán hét, előzőleg - kedden - pedig három Greenpeace-aktivista kapta meg az ügyészségtől az eljárást megszüntető határozatot. A héten valamennyi Greenpeace-aktivista ellen megszüntethetik az eljárást.

A nemzetközi környezetvédő szervezet 30 embere szeptemberben a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az északi-sarkköri orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették a 28 környezetvédőt és két szerződéses fotóst és előbb kalózkodással vádolták meg őket, majd garázdaságra enyhítették az ellenük felhozott vádat.


A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították őket, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedték őket, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot. Ügyük rendezését a múlt szerdán hatályba lépett széles körű orosz elnöki amnesztia tette lehetővé. A lépés oldhatja a Greenpeace-aktivistáival szembeni oroszországi eljárás miatt keletkezett nemzetközi feszültséget.

Az ENSZ Hamburgban működő tengerjogi bírósága több mint egy hónapja a holland kormány keresete alapján úgy döntött, hogy az orosz hatóságok kötelesek megszüntetni - óvadék fejében - a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak előzetes letartóztatását. Az óvadékot a holland kormánynak kellett volna elhelyeznie bankgarancia formájában. A holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise a hamburgi döntés alapján már elhagyhatta volna az orosz felségvizeket. A jégtörőt az orosz hatóságok lefoglalták. Moszkvában ugyanakkor azonnal közölték, hogy nem ismerik el a hamburgi bíróság illetékességét az ügyben, mert Oroszország az 1997-es tengerjogi egyezményt csak részben ratifikálta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.