Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Matolcsy szűkítette a hatásköröket a jegybankban - gyengül a forint

Matolcsy szűkítette a hatásköröket a jegybankban - gyengül a forint

Nagyot gyengült a forint, miután Matolcsy György új jegybankelnök átszabta az MNB alelnökeinek feladatköreit, az euróval szembeni jegyzések ismét átlépték a 300-as szintet. Matolcsy György szűkítette a két eddigi alelnök hatáskörét. Az új Szervezeti Működési Szabályzat létrehozza a főigazgatói feladatkört, és módosítja az alelnökök feladatköreit úgy, hogy az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is.

A Hivatalos Értesítő szerint ezentúl egy alelnök felel a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért, egy második a statisztikáért, míg a harmadik a készpénzlogisztikáért felelős alelnök. Karvalits Ferenc, aki eddig a monetáris stratégiáért, kutatásért, statisztikáért és pénzügyi elemzésekért felelt, már csak a statisztikáért felel majd, míg Király Júlia, aki eddig a pénzügyi stabilitásért, készpénzlogisztikáért és pénzforgalomért felelt, a jövőben már csak a készpénzlogisztikáért felel majd.

A jegybanknál frissen létrehozott főigazgatói pozíciót az MNB korábbi tájékoztatása szerint Nagy Róza tölti majd be. Az új SzMSz a főigazgató alá két ügyvezető igazgatót, a gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatót, illetve a bankműveletekért, számvitelért és működési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatót rendeli. Mindkét ügyvezető igazgató alá 3-3 igazgatóság tartozik. Az elnöki kabinet irányítja majd a jegybanki kommunikációt.

Az új SzMSz értelmében a jegybank alelnökei kizárólag a főigazgatóval együttesen képviselhetik a jegybankot harmadik személyekkel szemben, illetve az MNB nemzetközi kapcsolataiban. Az MNB-t a nyilvánosság előtt az elnök, illetve az elnök által meghatározott személy képviselheti. Korábban ez a jogkör az alelnök mellett az alelnököket és a sajtószóvivőt is megillette.

Király Júlia sms-ben Washingtonból az MTI-vel azt közölte: 'továbbra is az MT teljes jogú tagja vagyok'. 'Az új vezetés, az új monetáris és makroprudenciális politika kialakításában nem számít ránk, ez törvény által garantált joga' - tette hozzá, Karvalits Ferencre is utalva. Király Júlia hozzátette, hogy a jövőben mint az MT tagja fejti ki véleményét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: