Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 04. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már kétmillióan menekültek el Szíriából

Már kétmillióan menekültek el Szíriából

Csaknem minden tizedik szír állampolgár külföldre menekült a polgárháború borzalmai elől - jelentette be az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres kedd reggel Genfben a szervezet jelentésének bemutatóján. A jelentés megállapítja, hogy a kétmillió emberből 1,8 millió az elmúlt egy évben hagyta el az országot. A 2012-ben még 22,5 millió lakosú országot ma már napi átlagban 5000-en hagyják el, az év végére így akár már hárommillióra is nőhet a menekültek száma.

„Szíria az évszázad hatalmas tragédiájává vált, olyan szégyenletes humanitárius katasztrófává, ami példátlan szenvedéssel jár együtt” - figyelmeztetett Guterres, aki szerint az 1994-es ruandai polgárháború óta nem látott menekültválsággal kell szembenézni.

A menekültek fele gyerek – többségében 11 éve aluli, akik különösen ki vannak téve a járványoknak és éhezésnek. Csak 118 000 gyereknek tudnak valamilyen oktatást biztosítani, és elenyésző azok száma is, akire nevelési tanácsadó tud felügyelni – ezért sokan máris egy „elveszett generációról” beszélnek, melyet nehéz lesz majd bevonni a háború utáni újjáépítésbe.

A menekültek 97 százaléka a Szíriával szomszédos országokban tartózkodik, ami a befogadókra is óriási terheket ró. A legtöbben - 700 ezren - Libanonban vannak, pedig ez az ország a legkisebb Szíria szomszédai közül, ezért aztán itt minden hat libanonira jut egy szír. A második és a harmadik legtöbb embert befogadó ország Jordánia és Törökország, de a fél-polgárháborús helyzetben vergődő Irakban is 170 ezer szír nyomorog.

Az ENSZ szerint a nyugati országoknak nagyobb erőfeszítést kéne tenniük azért, hogy a befogadó országok infrastruktúrájában és gazdaságában ne okozzon válságot ez a tömeges bevándorlás. Ez annál is sürgetőbb lenne, mert a nemzetközi segélyszervezetek súlyos forráshiánnyal küszködnek, az alapvető ellátás biztosításához szükséges összegnek csak a 47 százaléka áll rendelkezésükre.

A maga kétmillió emigránsával a szírek a palesztinok és az afgánok után a világ harmadik legtöbb menekültet adó nemzetévé vált, de ehhez hozzá kell venni, hogy Szírián belül is nem kevesebb, mint 4,25 millió ember hagyta el háborús térségben fekvő otthonát, azaz vált belső menekültté.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).