Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Augusztus 02. 12:02, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Már a díjátadón ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet az egyik kitüntetettől

Már a díjátadón ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet az egyik kitüntetettől

Már a brazíliai díjátadó helyszínén ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet az egyik kitüntetettől, Caucher Birkartól (képen).

A Cambridge-i Egyetem professzoraként dolgozó Birkar, három másik matematikussal - Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh - megosztva vette át az elismerést szerdán, a Nemzetközi Matematikai Unió Rio de Janeiró-i nemzetközi kongresszusán - írta a BBC News.

Mindössze néhány perccel a díj átvételét követően azonban Birkar felfedezte, hogy a 14 karátos aranyérmének nyoma veszett. A brazil TV Globo beszámolója szerint a matematikus egy asztalon hagyta az aktatáskáját, benne a díjjal, a pénztárcájával és a telefonjával.

Birkar értesítette a biztonsági szolgálatot, amely később megtalálta a táskát, ám az érem és a pénztárca már nem volt benne.

Birkar iráni kurd menekült, aki még egyetemi tanulmányai idején kért politikai menedékjogot az Egyesült Királyságban. A 40 éves matematikus az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért kapta meg a Fields-érmet.

A Quanta című magazinnak nyilatkozva Birkar felidézte, hogy gyermekkorában az elismerés korábbi kitüntetettjeinek fényképei díszítették a teheráni matekklubjának falait. "Néztem őket és azt kérdeztem magamtól, +vajon fogok-e valaha találkozni valakivel közülük?+" - mondta Birkar, hozzátéve, hogy akkoriban Iránban még azt sem lehetett tudni, hogy valaha eljut-e Nyugatra.

A Nemzetközi Matematikai Unió négyévenként ítéli oda az 1936-ban alapított elismerést olyan 40 évesnél fiatalabb matematikusoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a területükön. Az elismeréssel 15 ezer kanadai dollár (3 millió forint) is jár.

A kanadai John Charles Fieldsről elnevezett érmet megalapítása óta 61 matematikusnak ítélték oda, az orosz Grigorij Perelman, aki 2006-ban érdemelte ki az elismerést, nem vette át a díjat. A kitüntettek között egyetlen nő van, az iráni Marjam Mirzakani, aki az amerikai Stanford Egyetem professzora volt. Az ívelt felületek szimmetriáját kutató matematikus tavaly halt meg rákban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára