Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2013. December 06. 20:20, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Mandela halála - Megemlékezés az afrikai csúcstalálkozón Párizsban

Mandela halála - Megemlékezés az afrikai csúcstalálkozón Párizsban

Az elhunyt Nelson Mandelának, az apartheidellenes harc hősének elnökletével vette kezdetét Párizsban a Francois Hollande francia elnök által összehívott értekezlet, amelyen 53 afrikai ország képviselteti magát.

"A világ gyászol. Ma Nelson Mandela lesz az elnöke a csúcstalálkozó munkájának" - mondta az első fekete bőrű dél-afrikai elnök fotója előtt tartott megnyitó beszédében Hollande. Hozzátette: "Halálának másnapján ült össze Afrika itt, Párizsban a biztonsági értekezletre. Ez jelképes és ugyanakkor felelősségteljes".

Párizsban minden közintézményen félárbócra eresztették a zászlókat, s egymást követik a megemlékezések Mandeláról az Elysée-palotában rendezett csúcstalálkozón, amelyet eredetileg azért hívtak össze, mert Franciaország egy éven belül másodszor hajt végre katonai beavatkozást egy afrikai országban, Mali után a Közép-afrikai Köztársaságban.

"Mandela az elnyomással szembeni ellenállás példája, példa a gyűlölettel szembeni megbocsátásra, példa a megpróbáltatásokkal szembeni intelligenciára" - hangsúlyozta a francia elnök, aki szerint Mandela "azért válhatott hőssé világszinten, mert mélyen emberséges és mélyen jó ember volt". "Franciaország megérti a remény üzenetét minden nép számára. Ez az üzenet kötelez, és Franciaország helyette meg fog tenni mindent, amit meg kell tenni a méltóságért. Franciaország Nelson Mandela emléke előtt tiszteleg, Franciaország osztja a (dél-afrikai nép) fájdalmát és valamennyi afrikainak együttérzését fejezi ki" - fogalmazott Hollande.


A csúcstalálkozó résztvevői, köztük negyven afrikai állam- és kormányfő, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy perces csenddel adóztak Mandela emléke előtt. A két napig tartó értekezlet néhány órával azután kezdődött, hogy megindult a francia katonai beavatkozás a Közép-afrikai Köztársaságban, ahova a volt gyarmatosító Franciaország a hét végéig mintegy 1200 katonát küld. Januárban Párizs négyezer katonát mozgósított Maliban a délre törő iszlamista erők feltartóztatására.

Párizsban több afrikai vezető is üdvözölte a francia fellépést Banguiban, köztük Ibrahim Boubacar Keita mali elnök, aki Franciaország gyarmattartó múltjára utalva Párizs "történelmi feladatáról" beszélt. A francia diplomácia számára az anyagilag költséges beavatkozások viszont annak a bizonyítékai, hogy Afrikának is közös védelmi politikára lenne szüksége. "Ahhoz, hogy a sorsát kézbe tudja venni, Afrikának magának kell a biztonságát biztosítania" - hangsúlyozta Francois Hollande a csúcstalálkozón.

Alfa Condé guineai elnök azt mondta: "Meglátjuk, hogyan képesek az afrikaiak megszervezni, hogy magunk is vállalni tudjuk a felelősségünket. Az mindenesetre nem normális, hogy Franciaországnak kelljen tűzoltóként fellépnie a megmentésünkre". Az Afrikai Unió májusban Addisz-Abebában rendezett csúcsértekezletén felmerült egy gyorsreagálású afrikai erő létrehozásának gondolata, s elképzelhető, hogy ezt Párizsban hivatalosan is be fogják jelenteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.