Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Augusztus 28. 05:30, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Lemondta az Edda a marosvásárhelyi rendezvényre szervezett koncertjét

Lemondta az Edda a marosvásárhelyi rendezvényre szervezett koncertjét

Lemondta az Edda Művek a marosvásárhelyi koncertjét, helyi fesztivállal, a Vásárhelyi Forgataggal egy időben a marosvásárhelyi városvezetéshez közel álló civil szervezet ellen rendezvényt szervez, ahol zenéltek volna.

A romániai magyar televízió megszólaltatta kedden Molnár Csabát, az Edda Művek menedzserét, aki elmondta: lemondják a vasárnap estére tervezett koncertet, mert sem a zenekar biztonsága, sem a művészeti produkció garanciája nincs meg, így „a kialakult légkörben nem tudnak olyan koncertet adni, ami mindenki számára megfelelő lenne.”

Marosvásárhelyen hetek óta vita zajlik a Vásárhelyi Forgatag szervezői és Dorin Florea polgármester között amiatt, hogy a városvezetés nem engedélyezte a magyar kulturális rendezvénynek a város főterén való megszervezését. A Vásárhelyi Forgatagra az idén először kerül sor a mintegy 45 százalékban magyar nemzetiségűek által lakott Marosvásárhelyen: a rendezvényt augusztus 28. és szeptember 1. között tartják.

A szervezők a koncerteket és egyéb szabadtéri rendezvényeket a város központjában szerették volna megtartani, de a román városvezetés kifogásolta, hogy a program kizárólag magyar jellegű. Ezért módosíttatni akarták a műsort, amit a forgatag szervezői elutasítottak, így végül a rendezvény szabadtéri részét egy olyan területen bonyolítják le, amely gyakorlatilag még a városban van, de közigazgatásilag a szomszédos Maroszentgyörgyhöz tartozik.

A forgatag szervezői a helyi magyarság megosztására tett kísérletként értékelték, hogy városvezetéshez közel álló civil szervezet a forgataggal egy időben a helyi Ligetben egy ellenrendezvényt szervez, amelynek több magyar fellépője van, de a legismertebb az Edda lett volna. A romániai magyar média szerint a közösségi oldalakon az Edda rajongói maguk is kérték az együttest, hogy mondja le a fellépését.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete arra kérte a marosvásárhelyi magyarokat, hogy részvételükkel támogassák a forgatagot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.