Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 09. 12:41, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Pravda, Új Szó

Külföldi sajtó Magyarországról - Pravda, Új Szó

A vezető pozsonyi lapok kivétel nélkül beszámoltak Horn Gyula hétfői temetéséről, kommentárjában az Új Szó a "kisemberek miniszterelnökének" a Pravda pedig "Homo cadaricusnak" nevezte az elhunyt politikust.

A "Homo cadaricus" a magyar politikusok egy speciális fajtája, Horn Gyula ezek egyike volt, aki soha nem tagadta meg és nem szégyellte a Kádár korszak "gulyáskommunizmusát" - írta a volt miniszterelnökről Stefan Markus, Szlovákia volt budapesti nagykövete a Pravda keddi számában. A szlovák lap szerint Horn Gyula "nem ijedt meg a saját múltjától sem", és "sikereit politikai előrelátásának köszönhette", senki semmivel nem tudta meglepni, emellett "soha nem tartották opportunistának." A Pravda szerint Horn Gyula nem volt bigott kommunista, inkább a reformer szerepét játszotta, a "politika rókájának" tartották, de a hazai politika fejlődése megmutatta, hogy "a róka ravaszsága ellen is léteznek fegyverek", ezeket használta 1998-ban az akkor 35 éves Orbán Viktor.
Horn Gyula valószínűleg azért volt népszerű politikus, mert "az igazi kisemberek Magyarországát képviselte" - írta kedden megjelent, A kisemberek miniszterelnöke című cikkében az Új Szó. A szlovákiai magyar nyelvű napilap szerint az elhunyt Magyarország eddigi egyetlen olyan miniszterelnöke volt, "akit a külföldi partnerek államférfiként emlegetnek." Az Új Szó szerint Horn Gyula megítélése Magyarországon nem volt egyértelmű és megosztotta az országot, ám 1994-ben "Magyarország nagyobbik fele megbocsájtott neki." Megjegyezte: a határon túli magyarok szemszögéből Horn Gyula nem volt "különösebben pozitív figura", hiszen az Antall József krédója, a "lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke" után rögtön az első pillanatban jelezte,ő szigorúan 10 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).