Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Július 28. 05:25, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lap a bálványosi nyári egyetemről

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lap a bálványosi nyári egyetemről

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a székelyföldi Tusnádfürdőn zajló nyári egyetemmel kapcsolatban közölt cikket szombati számában.

Az Erdélyi nyári színház című írásban a szerzők, Stephan Löwenstein és Karl-Peter Schwarz úgy fogalmaztak, hogy Budapest és Bukarest a magyar kisebbség jogairól és "a magyar elitek székelyföldi csődületéről" vitázik.

Hangsúlyozták: Traian Basescu elnök és a konzervatív román kormányok megértéssel viszonyultak ahhoz, hogy a Budapest "nagyon komolyan" felelősséget vállal a határon túli magyarok sorsáért.

Négy éve Tusnádfürdőn még "gyümölcsöző vita" alakult ki Orbán Viktor és Basescu között a népcsoportok együttéléshez elengedhetetlen közös értékekről. Amióta viszont Victor Ponta "exkommunista szociáldemokratái" és a Crin Antonescu vezette "dohosan nacionalista" nemzeti liberálisok kormányoznak, "ismét mélypontot" értek el a román-magyar kapcsolatok - írták a FAZ szerzői, hozzátéve, hogy "a kölcsönös provokációk termékeny talajra hullanak".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban