Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 13. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Köves Slomó visszautasította Vona Gábor vitára invitálását

Köves Slomó visszautasította Vona Gábor vitára invitálását

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija visszautasította Vona Gábor felkérését, amelyben a Jobbik elnöke az antiszemitizmusról szóló vitára hívta.

Köves Slomó a pénteken az MTI-hez is eljuttatott levelében úgy fogalmaz: attól tart, hogy erre a "vitára" most nem kerülhet sor, "ugyanis minden párbeszédhez kellenek közös axiómák."
Hozzátette, hogy a Jobbik képviselői által rendszeresen használt retorikában "a zsidó világuralom, a Cion bölcsei, a vérvád, az izraeli zsidók tömeges magyarországi betelepítése, Jézus zsidók általi keresztre feszítése, a zsidók kereszténységellenes propagandája, a zsidók kollektív bűnössége nemritkán megjelenő elemek".
Köves Slomó úgy véli, a Jobbik eszmevilága, amely számára értelmezhetetlen, kiszolgáltatott helyzetbe hozná egy esetleges beszélgetés alkalmával, mert ő azt is axiómaként fogja fel, hogy "nem a származás számít, hanem hogy ki mit tett le az asztalra". Utalt arra, hogy a Jobbik elnöke ez utóbbi kijelentést többször is hangoztatta.
Az EMIH vezető rabbija feltette a kérdést, hogy ha valóban nem a származás számít, akkor mit jelent a "kollektív zsidó felelősség" vagy a "cigány bűnözés". Megítélése szerint a kérdés az, hogy a Jobbik által hangoztatott szólamok gerjesztenek-e előítéletes gyűlöletet az emberekben.
Köves Slomó azt írta: örömmel vitázna, de ehhez világossá kellene tennie a Jobbiknak, hogy mit ért retorikájában a fenti fogalmak és kifejezések alatt.
A Jobbik támogatóit arra kérte, "ne bízzák jövőjüket gyűlöletkeltő, hamis ígéretekre, szembefordító politikai demagógiára, mert az nemcsak a magyar zsidóságnak, hanem az egész magyar nemzetnek jelentene katasztrófát".
Levele végén a vezető rabbi megjegyezte: lehet, hogy Vona Gábor Istenről vagy a Bibliáról szeretne vele beszélni, ebben pedig "nyilvánosan és magányosan egyaránt" mindig a rendelkezésére áll.
Vona Gábor június 29-én budapesti sajtótájékoztatóján közölte, készen áll arra, hogy az antiszemitizmusról nyilvános vitát folytasson Köves Slomóval. Hozzátette, a vitán tisztázni lehetne, hogy az "antiszemitizmus lebegtetése Magyarországon kinek az érdeke", s azt is, hogy sem a Jobbik, sem annak programja nem antiszemita, hanem "magyarpárti".
Köves Slomó június 21-én a magyar társadalmon belüli és a zsidó szervezetek közötti konzultációt hirdetett meg az antiszemitizmus ellen.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;