Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 09. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Káoszt okozhat a német repülésirányítók sztrájkja

Káoszt okozhat a német repülésirányítók sztrájkja

Tizenegy Budapestről Németországba induló közvetlen, és számos átrepülő járatot érinthet a német repülésirányítók keddre tervezett sztrájkja - tudatta az origo.

Amennyiben a munkabeszüntetést megtartják, mintegy kétezer repülőgép nem száll majd fel. A Malév megvárja, amíg a német bíróság jóváhagyja a sztrájkot, addig nem töröl járatot.

Káosz fenyeget a németországi repülőtereken, miután hétfőn a repülésirányítók szakszervezete keddre sztrájkot hirdettet. Tájékoztatásuk szerint a munkabeszüntetés reggel hat órától délig tart majd. A sztrájk nemcsak a németországi légi közlekedésben, de a német repülőtereket érintő nemzetközi légi forgalomban is komoly fennakadásokat okozhat.

A szakszervezet eredetileg múlt hét csütörtökön tartott volna sztrájkot, amit az utolsó pillanatban mondott vissza, miután a hesseni munkaügyi bíróság a munkabeszüntetést első fokon törvénytelennek nyilvánította. A német repülésbiztonsági hatóság most is azonnal közölte, hogy a keddre tervezett sztrájkot ismét a bíróságnál támadja meg.

A repülésirányítók szakszervezetének követelései között szerepel a 6,5 százalékos béremelés, a túlóra csökkentése, valamint a munkakörülmények javítása. A tervezett sztrájkot a német lakosság körében nagy elutasítás fogadta. Ennek oka egyrészt az, hogy a munkabeszüntetésére a turista-, illetve szabadságszezon közepén kerül sor, másrészt pedig az a tény, hogy a német repülésirányítók keresete jóval az átlag feletti, megközelíti az évi 120 ezer eurót.

Amennyiben a keddi sztrájkot megtartják, előzetes becslések szerint a német repülőtereken mintegy kétezer repülőgép maradhat a földön. A Malév kommunikációs vezetőjétől, Róna Mártától az origo megtudta, amíg a német bíróság nem hagyja jóvá a repülésirányítók sztrájkját, addig nem törölnek járatokat.

Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője azt mondta, ha lesz sztrájk, akkor az a meghirdetett időpontban tizenegy Budapestről Németországba induló járatot érint. Ezek között van négy frankfurti, két müncheni, valamint egy-egy hamburgi, stuttgarti, berlini, kölni és düsseldorfi járat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: repülő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni