Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 05. 14:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Új hüllőfajtákra bukkantak

Új hüllőfajtákra bukkantak

Negyven új kígyó-, gekkó- és egyéb gyíkfajt sikerült meghatároznia annak a nemzetközi kutatócsoportnak...

Amely egy magyar kutató vezetésével mintegy 250, Madagaszkár különböző részein élő hüllőfaj bizonyos génszakaszait hasonlította össze.

Az egyedülálló élővilágáról híres kelet-afrikai szigeten eddig csaknem négyszáz hüllőfaj létezésére derült fény.

Bizonyos génszakaszok, az úgynevezett DNS-vonalkódok alapján a legtöbb állatfajt biztonsággal el lehet különíteni, még abban az esetben is, ha megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Belgiumi és németországi intézetek kutatói a hüllőkön végzett eddigi legnagyobb „vonalkódos” kutatás eredményeit a PLoS ONE című internetes folyóiratban ismertették.

Az újonnan azonosított fajok ily nagy száma még a szakembereket is meglepte, hiszen a szigetország hüllői intenzív kutatás tárgyát képezték az elmúlt húsz évben – fogalmazott Nagy Zoltán Tamás, a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársa a tanulmányról beszámoló Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

Az eddig csak genetikai módszerrel azonosított fajok külső ismertetőjegyeinek vizsgálata még hátravan, csak azt követően lehet tudományosan leírni őket – közölte Frank Glaw, a müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény kutatója. Az intézet néhány éve folytat nagyobb vonalkódprogramokat a bajor állatvilág vonatkozásában.

A genetikai vonalkódok adatbázisa 110-et tartalmaz a washingtoni egyezmény (CITES) hatálya alá tartozó 140 madagaszkári hüllőfaj közül, amelynek kereskedelmét különösen szigorúan ellenőrzik. Ennek ellenére a mai napig csempésznek ki védett állatokat a szigetországból hamis névvel. A vámosoknak gyakran esélyük sincs ellenőrizni a fajneveket.

A genetikai vonalkódok segítségével azonban viszonylag egyszerűen fényt lehetne deríteni az ilyen jellegű csalásokra – véli Miguel Vences, a Braunschweigi Műszaki Egyetem kutatója.

A védett állatok molekuláris azonosítása tehát új lehetőségeket tár fel az illegális állatkereskedelem megfékezésére is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során