Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Február 21. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Globális veszélyt jelentenek a mesterséges vegyi anyagok

Globális veszélyt jelentenek a mesterséges vegyi anyagok

A születési deformitások, a hormonális eredetű daganatos megbetegedések, valamint a pszichiátriai betegségek megugrásának egyik oka lehet a mindennapi termékekben megtalálható mesterséges anyagok - számolt be eredményeiről az ENSZ által támogatott kutatócsoport. Ezek az anyagok továbbá összefüggésben vannak a férfi és a női termékenység csökkenésével - írja a Fox News.

A mesterséges vegyi anyagok számtalan problémát okoznak a terméketlenségtől elkezdve a gyermekkori daganatos megbetegedéseken, a születési rendellenességeken át néhány állatfaj eltűnéséig.

Néhány kémiai szennyezőanyag befolyásolja az ember hormonális rendszerének működését. Ennek hatásaira fókuszál a jelen tanulmány, amely az ENSZ és a WHO közreműködésével készült. A különböző vegyi anyagoknak az emberek és az állatok világszerte ki vannak téve, tehát globális veszélyt jelentenek.

Egy olyan világban élünk, ahol a mesterséges vegyi anyagok mindennapi életünk részévé váltak - szögezi le a jelentés. Azokból készülnek a játékok, a parfümök, a gyógyszerek és a kozmetikumok, amelyek ráadásul felszívódnak a szervezeten belül.

A vegyi anyagok már az anyaméhen belül károkat okozhatnak, később pedig fejlődési rendellenességekhez, viselkedési problémákhoz, súlyosabb esetben rákos megbetegedésekhez vezethetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.