Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 06. 05:17, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Felújított magyar egyházi iskolát adott át Rétvári Bence államtitkár Munkácson

Felújított magyar egyházi iskolát adott át Rétvári Bence államtitkár Munkácson

Magyarországnak nagyon fontos, hogy Kárpátalján megújuljanak a helyi magyarság oktatási és kulturális intézményei.

Kétnapos hivatalos kárpátaljai látogatásának első állomásán Rétvári Bence, aki részt vett a Keleti Partnerség Program keretében a Külügyminisztérium támogatásával felújított katolikus középiskola átadási ünnepségén, hangsúlyozta: örvendetes, hogy a munkácsi és a környékbeli magyar diákok egy megújított és korszerűen felszerelt oktatási intézményben tanulhatnak, amelynek minden végzőse felsőoktatási intézményben tanul tovább. Magyarország támogatása azért is fontos a kárpátaljai magyar egyházi középiskolák számára, mert az ukrán állam az esetükben nem tartja be az egyenlőség elvét, s az állami iskolákkal ellentétben nem járul hozzá a fenntartásukhoz - tette hozzá.

A politikus örvendetesnek nevezte, hogy Kárpátalján a történelmi egyházak több líceumot működtetnek, így a magasabb szintű tudásra vágyó magyar gyerekek lakhelyükhöz közeli oktatási intézményben tanulhatnak.


Rétvári elmondta, hogy nagyon fontos kezdeményezés a kárpátaljai magyar oktatási és kulturális intézmények felújítása a Keleti Partnerség Programjának keretében, aminek megvalósításához a Külügyminisztérium és ukrán részről a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) egy-egymillió dollárnyi összeggel járult hozzá, s eddig több mint 60 magyar intézmény újult meg.

Az államtitkár Munkácson felkereste a városi köztemetőt, ahol a helyi magyar cserkészek által gondozott 1848-as honvédsírokat és első világháborús hősi emlékművet koszorúzott meg. Rétvári Bence a nap folyamán találkozik és megbeszélést folytat a kárpátaljai magyar történelmi egyházak vezetőivel, vasárnap Nagyszőlősön részt vesz és beszédet mond az aradi vértanúk emléknapjának központi megemlékezésén.

Címkék: egyház, oktatás, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.