Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Január 03. 05:03, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Farkasok a középpontban a Budakeszi Vadasparkban

Farkasok a középpontban a Budakeszi Vadasparkban

Az idei évben kiemelt figyelmet kapnak a Budakeszi Vadasparkban a farkasok, azt követően, hogy önálló "lakrészbe" költözhettek. Az év első farkas-rendezvénye szombaton várja a látogatókat.

Ulán, Andzsin és Bajir korábban a medvékkel élt "társbérletben", a közelmúltban azonban önálló területet kapott, emellett külön szakember is foglalkozik a három farkassal. "A nagyobb mozgástérnek és a figyelemnek köszönhetően remélhetőleg a közönség elől sem bújnak el most már, és többet megmutatnak magukból" - mondta Mezei János, a vadaspark kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Kifejezetten félénk, rejtőzködő állatok. A természetben, ha megérzik az ember szagát akár tíz kilométer távolságból is, elmenekülnek a közelből. Félénkségük is az oka annak, hogy nagyon nehéz őket az állatkertekben jól tartani - magyarázta a kommunikációs vezető.

A vadaspark három hím farkasa 2010-ben érkezett a Veresegyházi Medveotthonból, és mivel a mongol alfajt képviselik, mongol neveket kaptak. Nevük beszédes, mert Ulán - ami vöröset jelent - teljesen vörös színű. A legöregebb Andzsin, jelentése bölcs, nyugodt, az elsőként érkező Bajir pedig örömöt, ünnepet jelent.


A programok során az érdeklődők megismerkedhetnek életmódjukkal, jellemzőikkel, szokásaikkal, de megtudhatják azt is, hogy miért vonyítanak teliholdas éjszakákon, hány állat alkot egy falkát, hogyan kommunikálnak egymással, és milyen szerepe van a ragadozóknak a természet egyensúlyának megtartásában - fűzte hozzá Mezei János.

A vadasparkban idén is találkozhatnak a látogatók a megszokott és kedvelt látványos etetésekkel, állatbemutatókkal és színes előadásokkal az állatok közreműködésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.