Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Február 19. 13:07, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Emmi: a pedagógusok nagy többsége várta a minősítési rendszer elindulását

Emmi: a pedagógusok nagy többsége várta a minősítési rendszer elindulását

A pedagógusok nagy többsége nemcsak elfogadta, de határozottan várta a minősítési rendszer elindulását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva szerdán az MTI-vel.

Tíz nappal az egyszerűsített eljárás elindulását követően az első körben magasabb kategóriába lépésre jogosult 25 761 pedagógusból már 8065 regisztrált és el is kezdte a kért dokumentumok elkészítését - írta a minisztérium köznevelési államtitkársága a közleményben.
Kiemelték: a kormány a köznevelés megújítása során az előmeneteli rendszer kidolgozásával a hivatás jelentőségével arányos, tisztességes és értékálló bérrendszert, valamint a nagyobb szakmai teljesítményt elismerő, kiszámítható életutat biztosított a pályán lévők és a jövőben pályára lépők számára.
A béremelés első két lépése már megtörtént, a további ütemezést egészen 2017-ig belátható módon jogszabályok rögzítik. A bérek minőségalapú differenciálását, a nagyobb szakmai teljesítmény elismerését szolgálja az a minősítési rendszer, amely a pedagógiai portfóliók feltöltésével a napokban megindult - mutattak rá.
Kifejtették: a pedagógusminősítési rendszer bevezetésénél a tárca elsődleges szempontként fogalmazta meg a fokozatosságot, és minden érintett szereplőnek elegendő időt biztosít a felkészülésre. Első körben azok a pedagógusok tölthetik fel e-portfóliójukat, akik 14 éves szakmai gyakorlatuk során szakvizsgát szereztek, ez által munkájukat magasabb színvonalon látták el.
Más hivatásokhoz, értelmiségi foglalkozásokhoz hasonlóan az új rendszer "az egyenkategóriából" kilépve nemcsak a pályán töltött időt, hanem a folyamatos szakmai fejlődést, a minőségi munkát díjazza - olvasható az Emmi közleményében.
Hétfőn a szocialista Kunhalmi Ágnes arról beszélt sajtótájékoztatóján: megalázónak tartják a pedagógusok minősítési rendszerét, elsősorban azt, hogy mindenkit egy kategóriába soroltak be, és a tanároknak 80-100 oldalas portfóliót kell készíteniük április végéig ahhoz, hogy magasabb fizetési kategóriába sorolják őket. Szerinte ez alapján nem lehet megítélni a tanárok teljesítményét.
Hoffmann Rózsa kedden, sajtótájékoztatón azt mondta: ahhoz, hogy a pedagógusok társadalmi megbecsülése növekedjen, számos eszközre van szükség. Ilyen a béremelés, de emellett fontos az is, hogy merjék vállalni: külső, objektív mérce alapján lépnek előre a pályán. A végső minősítésük óralátogatással és egyéb szempontokkal is kiegészül majd. Azoknak a tanároknak az előrelépését szeretnék segíteni, akik már sok mindent bizonyítottak a pályán.
A bojkottnak nem örülnek, értelmetlennek tartják - jegyezte meg, hozzátéve: eddig csak közalkalmazotti bértábla volt, és nem voltak pedagógus fokozatok. "Egyenlőségjel volt a tanárok között, és nem volt objektív mérce" - rögzítette azzal kapcsolatban, hogy mintegy ötven pedagógus jelezte: tiltakozásuk jeléül nem töltik fel a pedagógus II. fokozatba lépés feltételéül szabott portfólióikat. A tiltakozók úgy vélik, "a pedagógus I-ben való maradásuk a jelenlegi minősítési rendszer szégyene, olyan rendszeré, amelyet nem kívánnak portfólióikkal legitimálni".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket