Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 18. 07:53, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Emberi világjárvány törhet ki, ha kiszabadulnak

Emberi világjárvány törhet ki, ha kiszabadulnak

A veszélyessége miatt az ENSZ továbbra is titkosításra javasol két tanulmányt, amely azt írja le, hogy kutatók miként módosították a madárinfluenza vírusát oly módon, hogy emberről is továbbterjedhessen.

Jelentette be pénteken Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A mutáns vírusok – a természetben fellelhetőkkel ellentétben – emlősök között is terjedhetnek, és emiatt fennáll a veszély, hogy emberi világjárvány törjön ki, ha kiszabadulnak, vagy a tanulmányokból szerzett információk felhasználásával illetéktelenek kezébe kerülnek.

A WHO nemzetközi szakértőkkel és amerikai biztonsági tisztségviselőkkel tartott kétnapos konzultáció után közölte: arra az elvi megállapodásra jutottak, hogy közegészségügyi okból ki kell adni az erről a témakörről készült tanulmányokat, de jelen esetben meg kell várni az alaposabb kockázatelemzést – mondta a szervezet szóvivője.

Eredetileg az amerikai kormány biológiai biztonságért felelő tudományos tanácsadó testülete, az NSABB kérte még decemberben két vezető tudományos laptól, az amerikai Science és a brit Nature magazintól, hogy ne publikálja a tanulmányok bizonyos részleteit.

A WHO a munkájukat bemutatni kívánó tudósok és az amerikai kormány közötti vitában foglalt állást. „Sokkal teljesebb körű elemzés kell a kutatások kockázatairól és hasznáról ezen a területen és magát a vírust illetően” – hangsúlyozta Gregory Hartl szóvivő.

A kutatást két csoport egymástól függetlenül végezte az Egyesült Államokban és Hollandiában. Amerikában a megrendelő, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) azt kívánta megtudni, hogy milyen genetikai változtatásokkal történhet meg az emberre is veszélyes törzs kialakulása.

A H5N1 jelzésű madárinfluenza igen ritkán fertőz meg embereket, de folyamatosan jelen van a világban: december óta tíz ember halt meg miatta Egyiptomban, Indonéziában, Kambodzsában, Kínában és Vietnamban. Kínában ráadásul egy új, a baromfiállomány megvédésére használt vakcináknak ellenálló törzs jelent meg, amely már Vietnamban is fertőzéseket okoz, és kimutatták Bangladesben és Nepálban is.

Címkék: ensz, h1n1, influenza, járvány, who

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére