Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 11. 08:19, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Egyre többen halnak meg

Egyre többen halnak meg

Visszatértek a fagyok, és tovább nőtt a fagyhalálok száma Lengyelországban; január vége óta 76-an haltak meg kihűlés következtében, közülük öten az elmúlt 24 órában.

Szerbiában tizenhatra emelkedett pénteken a hideghullám és a havazás áldozatainak a száma; estig mintegy kétezer nagyfogyasztót kapcsolnak le a villanyhálózatról.

Rendőrségi statisztikák szerint a múlt év azonos időszakában 15 személy fagyott meg.
A rossz vagy elavult fűtő- és szellőzőrendszerek áldozatainak száma is nőtt. A tűzoltóság adatai szerint februárban, azaz tíz nap alatt 410 személy szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és közülük 17-en meg is haltak.

Lengyelországban a hét elején enyhültek a fagyok, de csütörtök este visszatért a szibériai hideg. A Fehéroroszországgal és Litvániával határos Podlasie vajdaságban péntek hajnalban mínusz 23 Celsius-fokot mértek, a fővárosban 8 óra körül is mínusz 18 fokot mutatott a hőmérő. Napközben átlagosan 10 fokkal emelkedett a hőmérő higanyszála. Az előrejelzések szerint vasárnapig erős fagyokra lehet számítani.

A hideg idő ellenére vannak, akik takarékoskodnak a fűtéssel. A Varsó–Lódz útvonalon közlekedő intercity szerelvényekben gyakran takarékon futnak, vagy ki vannak kapcsolva a fűtőtestek – jelezték az egyik lódzi lapnak az utasok.

Az A4-es autópálya német határhoz közel eső szakaszán csütörtökön 11 teherautó és 4 személyautó karambolozott. A bennük ülők kisebb sérülésekkel vészelték át a balesetet.

A nagy fagyok nem riasztják vissza a „rozmároknak” becézett téli úszókat. Az egyik tengermelléki üdülőhelyen szervezett nemzetközi találkozó résztvevői naponta mártóznak meg a tengerben. Két évvel ezelőtt Guinness-rekordot is döntöttek, amikor egyszerre 1054-en fürdőztek. Egyikük termofelvételekkel is bizonyította, hogy az edzett testet a jeges víz felmelegíti.

Mint korábban beszámoltunk róla, tizenhatra emelkedett Szerbiában pénteken a hideghullám és a havazás áldozatainak a száma; estig mintegy kétezer nagyfogyasztót kapcsolnak le a villanyhálózatról, de a lakosság áramellátását egyelőre nem korlátozzák.

Moszkvában ebben a hónapban tizenegyen vesztették életüket és tizenöten sebesültek meg – kétszer annyian, mint egy éve ilyenkor – a nagy hideggel összefüggésbe hozható tűzesetekben, főként a hibás fűtőberendezések használata miatt – közölte pénteken a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának illetékese.

Romániában 57-re emelkedett a fagy halálos áldozatainak száma, miután az elmúlt huszonnégy órában 13 személy vesztette életét – közölte pénteken a román egészségügyi minisztérium. Romániában mintegy három hete tart a rendkívül hideg időjárás. A hatóságoknak még mindig gondot okoz a hóréteg, amely az elmúlt napokban ugyan nem vastagodott, hiszen nem havazott, de a hideg miatt nem is olvadt el az elmúlt három hét alatt lehullott hó. Így főleg a délkelet-romániai Vrancea és Buzau megyében vannak még külvilágtól elzárt települések.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése